Aandacht voor biodiversiteit tijdens wijksafari Fokkesteeg Nieuwegein

NIEUWEGEIN – De biodiversiteit staat onder flinke druk. Dat is een grote uitdaging voor wie veel in de natuur bezig is en die ook onderhoudt. Hoe Nieuwegein daarmee omgaat, hoorden deelnemers aan de wintersafari in Fokkesteeg. Theo Kleijer, directievoerder groen van de gemeente, vertelde er alles over tijdens een wandeling door de wijk.

Aan de rand van park Oudegein ligt buurttuin Cirkeltje Rond, een bewonersinitiatief. Buurtbewoners onderhouden de tuin wekelijks en krijgen daarbij ondersteuning van de gemeente, vertelt Theo. “We staan open voor dit soort initiatieven, er zijn er meer. Die blijven we begeleiden en hulp bieden. Moet er gesnoeid worden? Is er compost nodig? Moet er afval opgehaald worden? Dat soort vragen, daarmee blijven we aangehaakt.”

Rietzangers terug willen
Langs de route veel sloten. Wat opvalt is dat tegenwoordig niet meer al het riet wordt weggehaald. Theo: “Dat is belangrijk voor de biodiversiteit. We laten 25% staan, dat is een overwinteringsplek voor insecten. En ook voor vogels die er gebruik van maken. Als we rietzangers terug willen dan moeten we overjarig riet laten staan.”

Voedingsbron voor schimmels
Park Oudegein kent vele vormen van natuurbeheer. De natuur z’n gang laten gaan, kan niet. “We kennen veel percelen met populieren, die staan er vijftig jaar of langer. Dat is de maximale levensduur. Dan moet je ingrijpen. We dunnen ze uit of halen ze weg, dan komt er een bos terug met een grote diversiteit aan bomen en struiken. We laten bewust een aantal stammen liggen, dood hout is een belangrijke voedingsbron voor schimmels en andere organismen in de natuur.”

Natuurlijke vijand van de rups
Overal waar bomen staan hangen mezenkastjes. Mezen helpen mee om de eikenprocessierups te bestrijden. “In de bermen daaronder planten we een zo natuurlijk mogelijke vegetatie aan kruiden, daar zit een natuurlijke vijand van de rups in. Maar ook voedsel voor de mezen. “Die vreten de rupsen weer op. Zo hebben we een beetje een kringloop.”

Cultureel erfgoed
Het is een leerzame wandeling. De deelnemers horen dat de hoge grondwaterstand de oorzaak is van de vele molshopen. Dat een griend een hakhoutbos is, hout dat voor verschillende doeleinden wordt gebruikt. Zoals vroeger voor stoelmatten. “Cultureel erfgoed. We houden het in stand.” Dat hedera tegen een boomstam geen kwaad kan. De hazelnoot een concurrent is van de Japanse duizendknoop, zo wordt die op een natuurlijke manier bestreden. Aan het eind van de wandeling kijk je anders naar de natuur in je eigen stad.

Elk kwartaal is er een wandeling, steeds in een andere wijk. De wandelingen worden aangekondigd in de nieuwsbrief van Natuur in de stad van de gemeente Nieuwegein.

Foto: Louise Mastenbroek

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Meer nieuws

Paasspeurtocht voor jong en oud

HOUTEN – De Paashaas is zijn paasballen kwijtgeraakt en heeft hulp nodig! Tijdens het Paasweekend kunnen jong en oud meedoen aan een vrolijke speurtocht door Houten om de verdwenen paasballen

Lees verder »

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn