LEKSTROOM REGIO – Echte ambachten bestaan bijna niet meer. In deze serie van Omroep Lekstroom komen ze aan bod. Dit keer duiken we in de wereld van het ijs maken. Van urenlang met een spatel gesuikerde melk draaien in een ijskoude ton, tot precisiewerk aan een machine.
Chris van Dijk van Luigi’s IJssalon is geen onbekende in Nieuwegein en IJsselstein. “Mijn ouders hadden een videotheek in Nieuwegein en IJsselstein. Daar ging ik in 2000 ook werken. Maar al snel bleek dat video’s verhuren een aflopende zaak was. In 2005 verbouwden we het pand aan de Lekstraat in Vreeswijk en begonnen een ijssalon. Omdat we van ijs houden. De naam Luigi komt van mijn vader, die Louis heet. Dat is Luigi in het Italiaans.” Binnen drie jaar openden ze ook een salon in IJsselstein, aan de Schuttersgracht.
Precisiewerk
Na een opleiding ijs bereiden bij het Ambachtelijk IJscentrum kreeg Chris de smaak te pakken. “Oorspronkelijk deed men melk met suiker en fijngemalen fruit in een bak, die in een met ijs gevulde regenton werd gezet. Met een spatel draaide men net zo lang rond tot het ijs was. Niet zo goed voor je rug.” Tegenwoordig gaat het proces automatisch, in een ijskoude machine met een ronde cilinder die ‘ijs draait’. “Het precisiewerk zit in de verhouding suiker, fruit, natuurlijk bindmiddel en melk. Te veel droge stof maakt te zacht ijs, te veel vloeistof maakt te hard ijs.”
Experimenteren
De verschillende smaken ontwikkelen Chris en Astrid zelf. “Sommige soorten fruit hebben te weinig smaak van zichzelf, daar heb je een geconcentreerde vorm voor nodig.” Maar het mooist vindt Chris het om te experimenteren met smaken. “Van de Nieuwegeinse cocktailclub krijg ik cocktailmixen waar ik ijs van maak. Begin september hebben we een ‘Tony’s Chocolonely’ avond, met alle 16 chocoladesmaken.”
Keurmerk
Begin dit jaar werd het werk van Chris en zijn vrouw Astrid beloond met het keurmerk van de Vereniging van Ambachtelijke IJsbereiders (VAIJ). “Dat onderscheidt ons op kwaliteit en ambacht van anderen.” Chris staat in de salon in Nieuwegein, zijn vrouw in IJsselstein. “Zeven maanden werken we zeven dagen per week, in de winter relaxen we. Maar niet te lang: er is altijd wel onderhoud nodig, of nieuwe smaakjes te bedenken.”
Foto: Luigi’s IJssalon