LEKSTROOM REGIO – Echte ambachten bestaan bijna niet meer. In deze serie van Omroep Lekstroom komen ze aan bod. Dit keer legt de molenaar van Korenmolen de Windotter in IJsselstein uit hoe de molen graankorrels fijnmaalt tot meel. En wat er nog meer bij komt kijken.
Maarten Dolman komt uit een molenaarsfamilie. “Dit mooie vak zit al generaties in de familie. Ook m’n jongste zoon werkt al mee op de Windotter. Het zit in ons DNA.” Al ziet ook hij wel dat het een steeds zeldzamer ambacht aan het worden is. “In 1986 werd ik voorzitter van het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde. Toen hebben we gezorgd dat dit ambacht op de Unesco lijst van immaterieel erfgoed kwam. Zodat het niet verloren gaat.”
Brood en gebak
Toen de Windotter gebouwd werd, in 1732, werd de door de wind opgewekte energie gebruikt om graankorrels (ook wel korenschoven genoemd) fijn te malen tot meel. “Als de wieken draaien in de wind, wordt een mechaniek van wielen en schijven in beweging gezet. Door het graan tussen twee schijven met groeven erin te laten vallen, worden de korrels tot meel gemalen. Daar maak je volkorenbrood van. Als je het meel ook nog zeeft, krijg je bloem. Lekker om gebak van te maken.”
Vrijwilligers
Konden de molenaars eeuwen geleden nog goed leven van hun molen, tegenwoordig is het een hele uitdaging om een molen te behouden. “Met zo’n 50 vrijwilligers runnen we de winkel naast de molen en de theekoepel. De laatste is op de oude stadswal rond IJsselstein gebouwd. Een prachtige plek voor kleine gezelschappen. Van de opbrengst en de bijdrage van heel veel Vrienden van de Windotter, lukt het om de molen in stand te houden.” Meer informatie over korenmolen de Windotter vind je op de website
Foto: de Windotter