LEKSTROOM REGIO – Pesticiden vormen een steeds grotere bedreiging voor wilde bijen. Onderzoek in Duitsland laat zien dat insecten gemiddeld besmet zijn met 16,7 verschillende bestrijdingsmiddelen. Ook in Nederlandse natuurgebieden zijn pesticiden wijdverspreid, maar de impact op wilde bijen is nog onvoldoende in kaart gebracht.
De Bijenstichting en Pesticide Action Network (PAN) Nederland starten hierom een grootschalig burgeronderzoek. Het onderzoek loopt van 14 februari tot 30 juni 2025.
Oproep aan burgerwetenschappers
Gedurende deze periode worden zoveel mogelijk vrijwilligers gezocht om dode bijen en hommels te verzamelen. In laboratoria wordt vervolgens onderzocht welke pesticiden in de bijen aanwezig zijn. De resultaten moeten helpen om de invloed van pesticiden op wilde bijen in Nederland beter te begrijpen.
Waarom is dit onderzoek nodig?
Uit eerdere onderzoeken blijkt dat pesticiden overal aanwezig zijn, zelfs in beschermde natuurgebieden. Zo werd in Nederland in 64 luchtfilters maar liefst 70 verschillende bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Op eikenbladeren werden 53 stoffen gevonden. Ook op zogenaamd ‘bijvriendelijke’ planten uit tuincentra werden residuen van bestrijdingsmiddelen aangetoond. In totaal ging het om 279 residuen op 96 planten, met een gemiddelde van 2,9 residuen per plant.
Impact
Volgens de onderzoekers is het aantonen van de impact op wilde bijen een belangrijke eerste stap. “We willen wetenschappelijk bewijsmateriaal verzamelen dat kan worden gebruikt in de strijd tegen schadelijke bestrijdingsmiddelen,” aldus de organisatoren.
Wat kunnen mensen doen?
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden om dode hommels te verzamelen en zo bij te dragen aan het onderzoek. Daarnaast kunnen zij anderen oproepen om mee te doen, hun tuin inrichten met biologische, inheemse planten en tuincentra vragen naar hun beleid rondom pesticiden.
Informatie en aanmelden
Meer informatie en updates over het onderzoek zijn te vinden via de websites van de Bijenstichting en PAN-Nederland. Daar kunnen geïnteresseerden zich ook inschrijven voor nieuwsbrieven en een informatiepakket aanvragen.
Foto: Bijenstichting