LEKSTROOM REGIO – In de nacht van zaterdag 29 maart op zondag 30 maart gaat in Nederland de zomertijd in. Om 02.00 uur ‘s nachts wordt de klok een uur vooruitgezet naar 03.00 uur. Dit betekent dat we een uur minder slapen, maar ook dat de avonden langer licht blijven.
De zomertijd wordt jaarlijks ingevoerd op de laatste zondag van maart en duurt tot de laatste zondag van oktober. Dit systeem, dat in Nederland sinds 1977 in gebruik is, heeft als doel om beter gebruik te maken van het daglicht en zo energie te besparen. Hoewel de meningen over de zomertijd verdeeld zijn, zien voorstanders het als een groot voordeel dat de avonden langer licht zijn.
Nadelen
Maar de omschakeling brengt ook nadelen met zich mee. Sommige mensen ervaren slaapproblemen of hebben moeite om hun biologische klok aan te passen. Vooral gezinnen met jonge kinderen en mensen met huisdieren ervaren het verzetten van de klok als een inbreuk op hun bioritme. Onderzoeken tonen aan dat de verstoring van het slaapritme tijdelijk kan leiden tot vermoeidheid en concentratieproblemen.
In de afgelopen jaren is er in de Europese Unie discussie geweest over het afschaffen van de zomertijd. Hoewel er in 2019 een voorstel werd gedaan om de halfjaarlijkse klokverzetting te beëindigen, is er nog geen definitief besluit genomen.
Foto: Pixabay