UTRECHT – In de nacht van 26 op 27 september heeft Rijkswaterstaat voor de vijfde keer een oude kabel van de Galecopperbrug richting Arnhem doorgezaagd. Dit markeert een succesvolle start van de daadwerkelijke vervanging van de kabels, na maanden van voorbereiding. In totaal moeten 24 kabels worden vervangen, wat gebeurt tijdens nachtafsluitingen. Het verkeer wordt omgeleid, maar ondervindt weinig hinder.
Het vervangen van brugkabels is zeldzaam in Nederland en wordt bij de Galecopperbrug uitgevoerd terwijl de brug grotendeels in gebruik blijft. Dit maakt de operatie zowel uniek als complex. De voorbereidingen bestonden onder andere uit het plaatsen van nieuwe constructies op de torens en het aanbrengen van buizen waar de nieuwe kabels doorheen worden getrokken. Vervolgens worden de oude stalen kabels één voor één doorgezaagd.
Speciale procedure
Voor elke kabel wordt een speciale procedure gevolgd. Nadat 22 nieuwe kabels zijn geplaatst en op spanning gebracht, wordt de oude kabel veilig doorgezaagd met een op afstand bedienbare diamantzaag. Tijdens dit proces wordt de brug continu gemonitord om de veiligheid te waarborgen. Grietske van Bodegom, projectmanager van Rijkswaterstaat: “Alleen als alle seinen op groen staan, kunnen we door. Ook geven we de brug pas weer vrij voor het verkeer als deze, na het doorzagen, weer volledig stabiel is. Mede door de zorgvuldige voorbereiding verliep het doorzagen de eerste 5 keer voorspoedig.”
Medio 2025
Voor de resterende kabels zijn nog 19 nachtafsluitingen nodig. Het project is naar verwachting medio 2025 afgerond. Voor actuele informatie over de planning kunnen belangstellenden terecht op de website van de Galecopperbrug.
Foto: Rijkswaterstaat