HOUTEN – De essen in het Kooikersbos zijn ziek door de essentaksterfte. Deze ziekte zorgt ervoor dat de bomen zwak worden en gevaarlijk kunnen zijn. Komende weken worden de zieke essen verwijderd. Hiervoor in de plaats komen meer verschillende soorten bomen, maar ook struiken en kruiden.
“Dit bos is nog een erfenis van vroeger, toen het nog beleid was om lange lanen van dezelfde bomensoort te planten.” vertelt Peter van Wieringen van de gemeente. “Als er dan een ziekte in komt, krijgen ze het ook bijna allemaal. Tachtig procent moet gekapt worden.” De belangrijkste oorzaak om te kappen is dat er steeds meer dode takken uit de bomen vallen. “Die takken zijn ook steeds groter. Levensgevaarlijk.”
Afwisselender
De bomenziekte geeft wel een mooie kans om het bos te verfraaien. “We gaan diverse inheemse boomsoorten planten. Iets verder van het pad, zodat ze meer ruimte krijgen.” Daarvoor moeten wel wat struiken verwijderd worden. “Tussen de bomen gaan we ook meer verschillende struiken planten, waartussen we kruiden- en bloemenmengsels zaaien. Het zal er eerst wat kaal uitzien, maar op den duur veel afwisselender.”
Biodiversiteit
Om nog meer dieren en insecten het naar de zin te maken, is ook nagedacht over wat er met het gekapte hout moet gebeuren. “We laten een aantal boomstammen op verschillende hoogte staan. Daar kunnen vogels hun nest op of in maken. Vooral spechten doen dat. Ook laten we er een stel liggen, daar gedijen veel insecten in. Net als veel takken, die we opstapelen in een ril tot een houtwal.” Tijdens de werkzaamheden is het bos afgesloten.
Foto: René van den Brandt