HOUTEN – Door de essentaksterfte moeten er in Houten opnieuw 174 bomen gekapt worden. De ziekte teistert de gemeente al jaren. In het najaar gaat de snoeiploeg er evenveel bomen voor terugplanten. “Maar dan allemaal verschillende soorten. We willen meer biodiversiteit.”
Henry Blitterswijk van de snoeiploeg laat om de paar jaar een boomveiligheidscontrole uitvoeren onder de 32.000 bomen die er in de gemeente staan. “De laatste jaren krijgen veel essen de essentakziekte, die ervoor zorgt dat er takken afsterven. De kaalslag langs de A27 is daar ook de oorzaak van. Kappen is nodig omdat de takken uit de boom vallen en voor onveilige situaties zorgen.”
Bomenbeheersplan
De gemeente heeft een bomenbeheersplan, waarin staat hoe Houten met bomen omgaat. “Er was een tijd dat het normaal was om in hele straten dezelfde bomen te zetten. Maar toen begin deze eeuw de kastanjebomen langs de Rondweg een ziekte kregen en allemaal gekapt moesten worden, is daarvan afgestapt. Nu wil men juist zoveel mogelijk biodiversiteit.”
Klimaatverandering
Naast de snoeiploeg is er een ploeg die de straten onderhoudt en een ploeg die voor de struiken en andere vaste planten zorgt. Ook in Houten merken ze dat het klimaat veranderd. “Door lange periodes van droogte sterven meer bomen. Met sproeien proberen we dat tegen te gaan.” Vanaf volgende week worden de zieke bomen tussen 07.00 en 16.00 uur gekapt. Welke bomen precies is te vinden op de website
Foto: Ageeth Vernooij