LEKSTROOM REGIO – Het gebruik van e-sigaretten, oftewel vapen, neemt in razend tempo toe onder jongeren in de provincie Utrecht. Uit onderzoek van Independer, op basis van gegevens van het RIVM en de GGD’s, blijkt dat bijna 1 op de 12 scholieren in de tweede en vierde klas van het voortgezet onderwijs minstens één keer per week vapet. Dit aantal is in vier jaar tijd meer dan zes keer zo hoog geworden.
Ook in de Lekstroomregio is deze trend duidelijk zichtbaar. In Lopik gebruikt 9,5% van de tweede- en vierdeklassers wekelijks een e-sigaret. Daarmee staat de gemeente op de vierde plek in de provincie Utrecht. In IJsselstein ligt het percentage lager, maar nog steeds op 5,7%, wat het tot een van de gemeenten met de minste regelmatige vapers maakt. Toch blijft de stijgende lijn zorgwekkend.
In Nieuwegein is het percentage jongeren dat wekelijks vapet gestegen van 1,1% vier jaar geleden naar 6,1% in 2024. Dit betekent dat ongeveer 200 tweede- en vierdeklassers minstens één keer per week een e-sigaret gebruiken, waarvan ongeveer 110 zelfs dagelijks. Over Houten zijn geen specifieke cijfers beschikbaar, maar provinciaal gezien ligt het percentage wekelijkse vapers onder tweede- en vierdeklassers in Utrecht op 8,5%, wat een stijging van 507,7% betekent ten opzichte van vier jaar geleden.
Bron: Independer
Sterke stijging in provincie Utrecht
De stijging van het aantal jongeren dat regelmatig vapet, is in de hele provincie opvallend groot. In Utrecht nam het aantal wekelijkse gebruikers met 507,7% toe, een stuk hoger dan het landelijke gemiddelde van 405,6%.
Gezondheidsrisico’s en verslavingsgevaar
Volgens zorgexpert Mirjam Prins van Independer is het belangrijk om de risico’s van vapen niet te onderschatten. “De damp van een e-sigaret bevat schadelijke stoffen zoals nicotine, propyleenglycol en aldehyden. Dit kan irritatie aan de luchtwegen veroorzaken en schadelijk zijn voor het hart- en vaatstelsel”, waarschuwt ze.
Uit het onderzoek blijkt dat in de provincie Utrecht 25,9% van de tweede- en vierdeklassers ooit een e-sigaret heeft geprobeerd. Dat vapen niet zo onschuldig is als het lijkt, wordt steeds duidelijker. De verslavende werking van e-sigaretten kan zelfs sterker zijn dan die van gewone sigaretten. Dit maakt het voor jongeren extra lastig om te stoppen.
Gratis hulp bij stoppen met vapen
Voor jongeren die willen stoppen, is er professionele hulp beschikbaar. “Veel jongeren weten niet dat stoppen met vapen volledig wordt vergoed door de basisverzekering, zonder dat dit ten koste gaat van het eigen risico”, zegt Prins. “Tieners tot 18 jaar zijn meeverzekerd met hun ouders en kunnen gratis een poging doen om te stoppen. Lukt het niet in één keer? Dan kan een aanvullende verzekering extra ondersteuning bieden.”
Met de toenemende populariteit van vapen onder jongeren in de provincie, is het volgens deskundigen belangrijk om bewustwording te vergroten en hulp toegankelijk te maken. Ouders en scholen spelen hierin een cruciale rol.
Foto: aangeleverd