IJSSELSTEIN – Veel mensen vermoeden een 1 aprilgrap. “Maar dat is het zeker niet”, verzekert Eric van Gijn. De IJsselsteiner maakt zich grote zorgen over het plan van de gemeente om de binnenstad een jaar lang fietsvrij te maken tussen 09:00 en 18:00 uur. Dit besluit, dat zonder breed overleg met bewoners en winkeliers lijkt te zijn genomen, roept veel weerstand op.
Volgens Van Gijn is het voorstel niet alleen slecht gecommuniceerd, maar ook gebaseerd op een twijfelachtig onderzoek. “Er zijn slechts achttien mensen bij een bijeenkomst geweest, waarvan er tien vóór dit plan hebben gestemd. Dat is natuurlijk geen representatief aantal om zo’n ingrijpende verandering door te voeren.” Eric trok hierover aan de bel bij de gemeente, en publiceerde een open brief waarin hij tegenstanders van het plan oproept om hetzelfde te doen.
Winkeliers
Ook de winkeliers vrezen negatieve gevolgen. “De binnenstad heeft het al zwaar, en een fietsverbod zou het voor veel mensen nog lastiger maken om even snel een boodschap te doen. Denk aan ouderen en ouders met een bakfiets”, aldus Van Gijn. Tijdens een recente bijeenkomst met ondernemers werden deze zorgen gedeeld. “Sommige winkeliers overwegen zelfs te vertrekken als dit doorgaat.”
Naast het fietsverbod speelt ook de verdubbeling van de parkeerkosten een rol. Van Gijn vermoedt dat deze maatregelen de binnenstad minder aantrekkelijk maken. Hij noemt de proefperiode van een jaar “absurd lang en onredelijk”. “Waarom niet eerst drie maanden proberen en dan evalueren?”
Slechte bestrating
Een van de kernproblemen, volgens Eric, is de slechte bestrating, waardoor voetgangers geneigd zijn midden op de weg te lopen. Ook ziet hij in de fatbikes een belangrijke oorzaak van de overlast. “Veel bestuurders racen overal doorheen zonder rekening te houden met anderen. Een fietsverbod zal hen niet tegenhouden, zeker als er nauwelijks handhaving is.”
Fatbikes en scooters
Hij pleit voor een beter doordachte oplossing. Hij stelt voor om het fietsverbod alleen tijdens piekuren te laten gelden of om een aparte fietszone met een lage maximumsnelheid in te voeren. “En als de gemeente echt wil ingrijpen, laat ze dan beginnen met betere handhaving op fatbikes en scooters.”
Bijeenkomst
Ondertussen roept hij inwoners op om hun mening te laten horen bij de gemeente. “Steun de winkeliers en laat wethouders Edwin Tas en Peter Bekker weten wat jullie vinden van dit plan”, aldus Eric van Gijn. Hij hoopt dat de zorgen van de bewoners serieus worden genomen. De gemeente laat weten dat ze zo spoedig mogelijk met een reactie komt.
Foto: Marije van Rooij