LEKSTROOM REGIO – We lopen tegen de grens aan van het drinkwater dat uit onze kraan komt. Dat zegt gedeputeerde Has Bakker in het radioprogramma ‘Daar hou ik u aan’ van deze omroep. Er is op diverse terreinen actie nodig. “Ondanks alle inspanningen dreigt een tekort. We willen niet terecht komen in een situatie als met de stikstofcrisis.”
Bij binnenkomst in de studio heeft gedeputeerde Has Bakker (D66) olifantsgras bij zich. “Van dit gras wordt isolatiemateriaal en bio-asfalt gemaakt. Een boer uit Schalkwijk heeft hiermee een andere manier van geld verdienen gevonden. Olifantsgras is niet alleen duurzaam, het vangt ook ontzettend veel CO2 op.” Has Bakker werkte lang voor de Natuur- en Milieufederatie. “Als bestuurder hou ik me ook met die vraagstukken bezig. Maar als bestuurder heb ik bredere belangen af te wegen.”
Drinkwater
Eén van zijn portefeuilles is water. “Met name drinkwater staat onder druk. Er sijpelen steeds meer vervuilende stoffen in door. Die moet Vitens er weer uit zien te krijgen. Mijn taak hierin is om de vervuiling tegen te gaan. Toch lopen we tegen de grens aan van de hoeveelheid zoet water. Daar maken we onnodig veel gebruik van. De provincie wil rond Utrecht alleen al 70.000 extra woningen bouwen. Daar is echter niet genoeg water voor. Er zullen nieuwe waterbronnen gevonden moeten worden. Daarnaast zoeken we naar manieren om meer water te zuiveren. Bovendien zullen we minder moeten gaan verbruiken per persoon.”
Verbod
Een manier om de vervuiling tegen te gaan, is een verbod op schadelijke stoffen op Europees niveau. Zoals al gebeurt op het gebied van stikstof. “Helaas lijkt het Nederland niet te lukken om daar grote stappen in te zetten. Ik denk dat het op het gebied van schoner water sneller gaat. We leren van de geschiedenis, willen niet nog een stikstofdossier.”
Stem van de jeugd
Dit jaar viert de provincie haar 650 jaar bestaan. Daarbij is extra aandacht voor de jeugd. “We moeten veel meer luisteren naar de stem van de nieuwe generatie. Zij kunnen bijvoorbeeld geen woning vinden. De provincie kan hen te helpen door sneller bouwvergunningen af te geven. We zijn nu een tour aan het maken langs allerlei plekken waar jongeren zijn. Daar komen heel veel praktische tips uit om hen beter bij het beleid te betrekken.” Het hele radioprogramma kun je hier terugluisteren.
Foto: Daar hou ik u aan