HOUTEN – Inwoners van Houten krijgen de kans om hun woning duurzamer te maken met een groen dak. De gemeente verstrekt hier subsidie voor. Een groen dak, bedekt met vetplanten zoals Sedum, kan niet alleen helpen bij het vasthouden van regenwater, maar biedt ook voordelen zoals betere isolatie en een langere levensduur van de dakbedekking.
Groene daken hebben verschillende voordelen die bijdragen aan een duurzamere stad. Ze houden regenwater vast, waardoor de belasting op het riool vermindert. Ook is de kans op wateroverlast bij hevige neerslag kleiner. Daarnaast zorgen deze daken voor verkoeling in de zomer en isolatie in de winter, wat energiebesparing oplevert. Ook dragen ze bij aan een gezondere leefomgeving door luchtvervuiling te verminderen en de biodiversiteit te bevorderen.
Subsidieaanvragen en voorwaarden
De gemeente Houten stelt een subsidie beschikbaar van € 25,- per vierkante meter groen dak, met een maximum van € 750,- per aanvraag. De aanvragen worden behandeld totdat het jaarbudget op is. Aanvragen die binnen het budget niet meer kunnen worden gehonoreerd, schuiven door naar het volgende jaar.
Om in aanmerking te komen voor de subsidie, moeten inwoners een complete aanvraag indienen die voldoet aan de gestelde voorwaarden. Deze voorwaarden zijn te vinden op de website van de gemeente. Bij een volledige aanvraag ontvangen aanvragers binnen zes weken bericht over de toekenning van de subsidie. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, kunnen inwoners starten met de aanleg van het groene dak.
Gratis advies voor inwoners
Voor inwoners die twijfelen over de geschiktheid van hun woning voor een groen dak, biedt de gemeente een gratis adviesgesprek aan. Een medewerker komt langs om advies op maat te geven. Het is echter aan de inwoners zelf om te controleren of hun dak de extra belasting van een groen dak kan dragen. Hiervoor kan men een bouwkundig constructeur raadplegen.
Met deze subsidieregeling zet Houten een stap in de richting van een duurzamere en klimaatbestendige stad. Hier profiteren zowel het milieu als de inwoners van.
Foto: WikiMedia