HOUTEN – Nadat de coronapandemie veel jongeren noodgedwongen thuis hield, verstrekte het rijk extra middelen aan gemeenten om deze jongeren (destijds één op de vijf) weer terug naar school te helpen. Nu deze financiële steun stopt, kiest de gemeente Houten er bewust voor om zelf te blijven investeren in de jeugd.
Dat is deze week vastgelegd in de visie Samenkracht Onderwijs en Zorg. “De gemeente, kinderopvang, onderwijs en het sociaal team hebben de visie samen opgesteld.” vertelt wethouder Ria Frowijn. “We willen op een integrale manier de kansengelijkheid voor alle 12.500 kinderen en jongeren in Houten bevorderen.”
Sneller signaleren
Eén van de lessen die geleerd is, is dat hoe eerder je signaleert dat het niet goed gaat, hoe sneller het probleem opgelost wordt. “Als een jongere een paar weken thuisblijft, kunnen gesprekken met een professional vaak snel een oplossing bieden. Na een jaar wordt dat nagenoeg onmogelijk.” Om ouders laagdrempelig te bereiken zijn er spreekuren ingesteld op alle scholen en kinderdagverblijven. Daar kunnen ouders laagdrempelig terecht bij opvoedkundigen voor advies.
Coach
Ook docenten en medewerkers van het consultatiebureau worden getraind door een hbo-geschoolde coach om eventuele gedragsproblemen vroeg te signaleren. Gemeente, jeugdhulp en onderwijs dragen gezamenlijk de kosten van de specialisten. “Een prachtige samenwerking. Nu we steeds meer toewerken naar integrale kindcentra is het belangrijk dat de lijntjes kort zijn.”
Foto: Omroep Lekstroom