HOUTEN – Gemeente Houten heeft zich aangesloten bij Raden in Verzet, hier is al meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten bij aangesloten. Het Rijk is van plan om vanaf 2026 te korten op het gemeentefonds. Daar heeft de ene gemeente veel meer last van dan de andere. Houten vindt dat zij oneigenlijk veel gekort wordt, tegen argumenten die niet steekhoudend zijn.
“Het Rijk heeft onze gemeente als welvarend aangewezen. Dat is misschien wel zo, maar daardoor maken wij ook veel meer kosten in bijvoorbeeld de jeugdzorg. Welvarende ouders blijken veel meer gebruik te maken van de jeugdzorg dan andere doelgroepen.” Wethouder Vermeulen is hier zo ontstemd over dat hij erover denkt om drastischer maatregelen in te zetten. “Mensen overzien de consequenties niet van ruim zeven miljoen te moeten bezuinigen. Toen ik dat op straat vertelde, keek men mij vaak vragend aan. Wat betekent dat dan? Daarom denken we erover om dat maar eens te laten zien. Door het zwembad of de bibliotheek een dag dicht te doen, bijvoorbeeld.”
Beleidsvrijheid
Ook wil de gemeente meer beleidsvrijheid om de taken naar eigen inzicht in te vullen. “Nu zijn we een soort veredeld loket, dat het rijksbeleid uit mag voeren. We willen meer zeggenschap over welk geld we waaraan uitgeven. Nu is er veel geld gelabeld, dat mogen we alleen maar aan één bepaald beleidsgebied besteden.” Gemeente Utrecht probeerde daar onderuit te komen door een project op te tuigen rond een inkomensafhankelijke bijdrage, maar werd door de rechter teruggefloten. “Die rechtszaak was door Binnenlandse Zaken aangespannen! Zo ga je toch niet met elkaar om?”
Tegen de muur
Nu heeft de wethouder het gevoel dat hij met de rug tegen de muur staat. “Er zijn gewoon te veel openeinderegelingen. We mogen geen enkele hulp weigeren, ook al is het niet echt nodig of kunnen mensen het zelf betalen.” Dit geldt voor de jeugdzorg, huishoudelijke hulp, armoedebeleid en werk en inkomen. “Dit houden we echt niet lang meer vol.”
Foto: Archief