IJSSELSTEIN – De gemeente IJsselstein heeft vanaf 2026 4,5 miljoen euro minder te besteden per jaar. Het Rijk gaat vanaf dan jaarlijks 2,5 miljard euro minder uitgeven aan gemeenten. Het tekort van de gemeente IJsselstein kan zelfs oplopen tot 6,3 miljoen euro per jaar door de herijking van het gemeentefonds, terwijl ze een jaarlijkse begroting hebben van 100 miljoen euro.
Met de herijking wordt de verdeling van het geld onder de gemeenten herzien. Hierbij wordt er gekeken naar het sociaal (Wmo- en Jeugdwet) en fysiek domein (leefbare, veilige en gezonde leefomgeving) per gemeente. Volgens het Rijk krijgen sommige gemeenten nu minder geld dan ze nodig hebben en andere juist teveel. Gemeente IJsselstein houdt rekening met jaarlijks 2,7 miljoen euro minder aan inkomsten door de herijking.
Meevaller
Sinds 2015 worden kleine gemeenten gekort op het gemeentefonds (dat oploopt tot 975 miljoen euro in 2025). Dat wordt een ‘opschalingskorting’ genoemd. Deze wet werd bedacht door het kabinet VVD/PvdA (2012-2017). Volgens hen zouden grote gemeenten, met meer dan 100.000 inwoners, zuiniger worden door gedwongen opschaling en daarmee kosten besparen. Vanaf ‘het ravijnjaar’ 2026 wordt de opschalingskorting definitief geschrapt. Dat heeft een positief effect voor de gemeente IJsselstein, die daardoor 900.000 euro per jaar extra zal krijgen.
Afbreken in plaats van opbouwen
“Hopelijk komt het Rijk snel tot bezinning en zien ze het belang van gemeenten in”, zegt wethouder Mark Foekema. Hij beheert de portefeuille Financiën in het college. “Door de bezuinigingen maken we de stad niet mooier, maar breken we het eerder af. We moeten pijnlijke beslissingen nemen, maar kwetsbare mensen moeten ontzien blijven. In maart 2025 zal de gemeenteraad beslissingen nemen over het sluiten van de tekorten.”
Foto: Gemeente IJsselstein