IJSSELSTEIN – De gemeente IJsselstein heeft gereageerd op de zorgen die zijn geuit door bewoners en winkeliers over het voorgenomen fietsverbod in de binnenstad. Het verbod, dat per 1 april ingaat en een jaar als proef wordt uitgevoerd, leidde tot de nodige kritiek.
Binnenstadsbewoner Eric van Gijn is een van de mensen die zich uitspreekt tegen de plannen. Volgens hem is de maatregel zonder breed overleg met inwoners en ondernemers is genomen. Maar de gemeente benadrukt dat de proef is gebaseerd op eerdere onderzoeken en overleg met diverse partijen in de binnenstad.
Toekomstbeeld Binnenstad
Volgens de gemeente is het belangrijkste doel van het fietsverbod om bezoekers een veilige en zorgeloze winkelervaring te bieden. “Het is een lang gekoesterde wens om alleen voetgangers gebruik te laten maken van het voetgangersgebied. Dit is onderdeel van het Toekomstbeeld Binnenstad dat we samen met onze partners in de binnenstad hebben opgesteld. En de raad heeft dit in 2023 vastgesteld”, zegt een woordvoerder van de gemeente.
Stukje omfietsen
Ze wijst erop dat fietsen in bepaalde winkelstraten op drukke dagen al langer niet is toegestaan en dat uit een enquête in 2023 blijkt dat veel voetgangers zich onveilig voelen door fietsers. Daarnaast zijn er tellingen uitgevoerd om de fietsintensiteit in kaart te brengen. “Op basis hiervan is besloten om de binnenstad dagelijks tussen 09:00 en 18:00 uur fietsvrij te maken. Voor een snellere gewenning hebben we ervoor gekozen om vaste uren te hanteren. Fietsers kunnen nog steeds binnen de stadsmuren fietsen, maar moeten een klein stukje omrijden.”
Winkels open, fietsers lopen
Om de overgang soepel te laten verlopen, start op 1 april een voorlichtingscampagne onder de naam ‘Winkels open, fietsers lopen’. “We realiseren ons dat de gewoonte van door de binnenstad fietsen niet zomaar is doorbroken. Wethouders en gemeentemedewerkers delen daarom in de eerste periode flyers uit, en boa’s houden het bij een waarschuwing.” Later in het jaar wordt er gehandhaafd en krijgen overtreders een boete.
Evaluatie
De gemeente onderstreept de tussentijdse evaluatie van de proef. “We zullen samen met bezoekers, bewoners en winkeliers kijken of de maatregel daadwerkelijk bijdraagt aan een betere winkelervaring. Waar nodig kunnen we bijsturen.”
Hoewel de maatregel weerstand oproept, blijft de gemeente positief over de verwachte resultaten. “Als deze ten goede komen aan de beleving van de historische binnenstad, dan hebben we onze binnenstad toegankelijker, leefbaarder en gezelliger gemaakt. Daar kan niemand iets tegen hebben.”
Foto: Karin Doornbos
Lees ook: Fietsverbod in binnenstad stuit op verzet: ‘onvoldoende overleg’