Gemeente Nieuwegein en artsen Antonius Ziekenhuis pleiten voor strengere maatregelen fatbikes

NIEUWEGEIN – Fatbikes vormen een toenemend probleem in Nederland. Een coalitie van zo’n 50 gemeenten is samen met diverse organisaties onlangs een actie gestart in de vorm van een petitie. Met deze petitie vraagt de coalitie om strengere landelijke maatregelen. De petitie is inmiddels aan de Tweede Kamer aangeboden.

Ook de gemeente Nieuwegein heeft zich aangesloten bij de actie. In de gemeenteraadsvergadering van 11 juli jl. is hierover een door Lokale Vernieuwing, CDA, ChristenUnie, VVD en De Unie ingediende motie aangenomen.

Jonge verkeersslachtoffers
Maar niet alleen de gemeente maakt zich zorgen. Ook artsen van het Antonius Ziekenhuis pleiten voor strengere regels. Traumachirurg Detlef van der Velde en mond-, kaak- en aangezichtschirurg Leander Dubois worden de laatste jaren in hun werk steeds vaker geconfronteerd met verwondingen die het gevolg zijn van ongelukken met elektrische fietsen. “De groeiende populariteit van de fatbike zorgt voor een extra toestroom van jonge slachtoffers”, vertellen ze op de website van het Antonius Ziekenhuis.

Start schooljaar
Onlangs zijn de middelbare scholen weer begonnen en dat betekent vooral voor en na schooltijd extra drukte op de weg. Gemeenten plaatsen vaak borden langs de weg om automobilisten te herinneren aan de start van het nieuwe schooljaar en hen aan te moedigen hun snelheid aan te passen en alert te zijn op overstekende kinderen en fietsers. Van der Velde en Dubois voegen daar de oproep aan elektrische (fat)bikers aan toe om voorzichtig om te gaan met hun voertuig.

Opgevoerde fatbikes
Er is maatschappelijk ook veel aandacht voor het probleem van opgevoerde elektrische fietsen, waaronder fatbikes en e-bikes, die vaak harder kunnen rijden dan toegestaan. Politiecontroles met speciale rollerbanken tonen aan dat dit probleem steeds vaker voorkomt, vooral onder jongeren. Van der Velde: “Voorheen zag ik vooral ouderen die de elektrische fiets niet goed onder controle hadden. Nu ziet hij ook veel jongeren. “Ze dragen geen helm, rijden onvoorzichtig en te hard.”

Letsel onder jongeren verviervoudigd
Prof. dr. Dubois is als chirurg verbonden aan het St. Antonius Ziekenhuis en sinds vorig jaar ook hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in het herstel van verwondingen aan het gezicht. Bij zijn aanstelling als hoogleraar in Amsterdam pleitte hij in zijn oratie al voor het verplicht stellen van de fietshelm.

Hij constateert dat in sommige periodes meer dan tien fietsers per week worden binnengebracht met verwondingen aan het gezicht. “We zien een toenemend aantal jonge verkeersdeelnemers, met name in de leeftijdscategorie 12-17 jaar. In de afgelopen vijf jaar is door toedoen van e-bikes het aantal letsels in deze groep meer dan verviervoudigd.”

Psychische impact
Dubois weet als geen ander wat de impact kan zijn van verwondingen aan het gezicht. “Het letsel kan leiden tot blijvende problemen zoals dubbelzien, verlies van zicht, verminderd kauwvermogen, problemen met spraak of ademhaling. Daarnaast kunnen de uiterlijke veranderingen ook het zelfbeeld verstoren en diepe psychische wonden achterlaten, zoals schaamte en onzekerheid.”

Foto: Unsplash

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn