LEKSTROOM REGIO – Gemeenten in de Lekstroomregio staan voor een grote opgave: voor 1 juli 2025 moeten zij gezamenlijk nog 981 asielzoekers opvangen. Dit blijkt uit een brief die minister Faber vlak voor Kerst aan de gemeenten stuurde. Of de deadline haalbaar is, lijkt nu al onzeker.
Zolang de Spreidingswet nog niet ingetrokken is, moet minister Faber deze uitvoeren. In januari kregen alle gemeentes al een brief waarin streefaantallen stonden, nu volgde een brief met definitieve aantallen. Voor de gemeentes in het Lekstroomgebied blijven de aantallen nagenoeg hetzelfde: Nieuwegein moet voor 1 juli nog 354 mensen opvangen, Houten 337, IJsselstein 199 en Lopik nog 91 mensen.
Lastige taakstelling
Het is nu al duidelijk dat deze taakstelling bij lange na niet gaat lukken. Lopik is bijvoorbeeld wel aan het bekijken of het voormalige defensiecomplex langs de Ir. Enschedeweg bij Benschop een geschikte locatie is, maar geeft nu al aan dat daar eind 2025 pas een uitspraak over gedaan kan worden. “Pas als de onderzoeken gereed zijn en een participatietraject heeft plaatsgevonden, neemt de gemeenteraad een definitief besluit. Dat is naar verwachting eind 2025. Want zolang hebben we nodig om alle onderzoeken te kunnen doen.” aldus het college van B&W.
Spreidingswet
Gemeentes waar wel al concrete plannen zijn, moeten ook nog verder gaan zoeken. Zo vangt Nieuwegein nu 220 asielzoekers op aan de Celsiusbaan, maar dat zijn er nog 134 te weinig volgens de spreidingswet. In Houten en IJsselstein wordt ook nog onderzocht of de beoogde locatie geschikt is. Het verschil is dat IJsselstein na goedkeuring niet verder hoeft te zoeken, maar Houten wel: de beoogde ‘Houten Hub’ geeft maar plek aan de helft van het aantal mensen die de gemeente op moet vangen.
Nieuwe wet
De wens van minister Faber is om de spreidingswet in te trekken. Hier ontstond landelijk commotie over, want dan vreesden welwillige gemeentes dat de gemeentes die nog geen steentje bijgedragen hadden dat ook niet gaan doen. De Lekstroomgemeentes hebben uitgesproken dat ze gewoon aan hun verplichtingen gaan (proberen) te voldoen. Totdat de spreidingswet daadwerkelijk ingetrokken wordt. “Als de Spreidingswet wordt ingetrokken, bekijken we welke gevolgen dit heeft voor de plannen. De raad spreekt zich hier dan opnieuw over uit.” aldus B&W van Lopik.
Foto: gemeente Nieuwegein