IJSSELSTEIN – De gemeenteraad van IJsselstein heeft op donderdag 3 oktober ingestemd met het bestemmingsplan Randdijk. Dit maakt de weg vrij voor de bouw van 145 appartementen in het gebied van de Randdijkse Bosjes. Het gaat om een mix van huur- en koopappartementen in verschillende prijsklassen.
Wethouder Peter Bekker laat weten dat de gemeente hiermee inspeelt op de grote vraag naar woningen in de regio. “Vroeger diende het gebied als een groenbuffer, maar door de aanhoudende woningnood onderzoeken we nu hoe het Randdijkse Bosje ontwikkeld kan worden, met behoud van een deel van het bestaande groen,” aldus Bekker.
Ecologisch karakter
De Randdijkse Bosjes is een klein groengebied in IJsselstein, gelegen tussen de N210 en de wijk IJsselveld-Oost. Ondanks de nabijheid van de drukke weg, fungeert het als een groen rustpunt voor de buurt. Op de Natuurwaardekaart, ontwikkeld door onder andere het Groenplatform IJsselstein (GPIJ), is het noordelijke deel van het gebied aangemerkt als ecologische zone. De woningbouw vindt uitsluitend plaats in het zuidelijke deel, waar momenteel een vervallen woning en enkele schuren staan.
Verwaarloosd terrein
Niet alle omwonenden zijn enthousiast over de geplande bouw. “We begrijpen dat er woningen moeten komen, maar dit project is wel erg groot voor zo’n klein gebied,” is een van de reacties in de Facebookgroep IJsselveld-Oost. Buurtbewoner Willem zegt: “Ik houd mijn hart vast voor hoe er geïnvesteerd gaat worden in het aangrenzende groene gebied. Wat mij betreft blijft het zoveel mogelijk natuur, want daar hebben we in IJsselstein al zo weinig van.” Andere bewoners zijn juist blij dat er eindelijk iets gebeurt met het verwaarloosde terrein. In september 2023 is er een informatie- en inspraakbijeenkomst voor belanghebbenden geweest.
Zorgvuldige aanpak
De gemeente benadrukt dat het de ontwikkeling van het project zorgvuldig aanpakt, in samenwerking met partijen zoals het GPIJ. “De gemeenteraad heeft de Natuurwaardekaart vastgesteld, waarin de ecologisch waardevolle gebieden zijn aangegeven. Onze inzet is om deze gebieden te behouden en waar mogelijk te versterken.”
De Natuurwaardekaart is onderdeel van de Omgevingsvisie en Integrale Visie Openbare Ruimte. Dat betekent dat men bij alle ingrepen of inrichtingsprocessen in de openbare ruimte met dit beleidsstuk rekening moet houden. Ton Baselmans van het Groenplatform bevestigt dat de projectleider Woningbouw en Groenontwikkeling het GPIJ heeft benaderd om mee te denken over het project. “Maar er zijn nog geen concrete afspraken gemaakt.”
Divers aanbod aan woningen
De verdeling van de 145 appartementen kent verschillende categorieën: 39 sociale huurappartementen, 59 koopappartementen in het middensegment tot €390.000 en 47 koopappartementen in de vrije sector, vanaf €390.000. “Daarnaast wordt het parkeren voor bewoners grotendeels (half)verdiept onder de appartementen gerealiseerd, zodat de parkeerdruk op de omgeving beperkt blijft”, zegt de gemeente. Meer informatie over het project is te vinden op de website van de ontwikkelaar.
Foto: Karin Doornbos