IJSSELSTEIN – Thrillerschrijver Erik Melisie is te gast in het radioprogramma Sunday Move om te vertellen over zijn boek Duivelsgraf. De thriller speelt zich af in IJsselstein, waar Erik inmiddels al jaren woont. “Ik ben import, maar wel een trotse fan van de stad”, zegt hij met een glimlach.
Schrijven doet hij al zijn hele leven. “Reisverhalen, teksten voor mijn werk, en later fantasyverhalen. Die zijn zelfs gepubliceerd.” Maar een thriller? Dat is nieuw voor hem. “Toch voelde ik dat ik een spannend verhaal moest schrijven. Romantiek is niks voor mij. Ik wil iets waarbij je op het puntje van je stoel zit.”
Wiebelende tegel
Duivelsgraf speelt zich bewust af in IJsselstein. Bekende plekken zoals de zendmast, de Sint-Nicolaaskerk en de Kasteeltoren komen voorbij. “Tijdens Open Monumentendag liep ik in de kerk en stuitte op een wiebelende tegel. Toen dacht ik: stel dat daar iets onder ligt? Dat was het begin.”
Killer Queen
Het verhaal draait om de vader van Dracula – een mysterieuze figuur die Melisie zelf heeft ingevuld. “Ik vroeg me altijd al af: wie maakte Dracula tot vampier?” Het resultaat is een thriller met drie verhaallijnen, waarvan er één zich afspeelt in 1974. “Een topjaar voor muziek”, zegt Erik. “Killer Queen van Queen komt terug in het verhaal, als subtiele verwijzing naar de pas ‘gemaakte’ vrouwelijke vampier.”
Zijn inspiratie? “Stephen King, maar ook het originele Dracula-boek. En Hex van Thomas Olde Heuvelt. Dat speelt zich ook af in een Nederlands stadje. Toen dacht ik: dat kan ik ook, maar dan in IJsselstein.”
Lezing bibliotheek
Op woensdag 4 juni vertelt Erik in de bibliotheek van IJsselstein meer over zijn boek, het schrijfproces en de historische achtergrond. “En ja, mensen mogen alles vragen.” Kaarten zijn via de website van de bibliotheek verkrijgbaar. “Het boek heeft al een tweede leven gekregen”, zegt Erik. “Wie weet wat er nog volgt. Een Netflix-serie? Alles is mogelijk.”
Het radio-interview dat Ruben Driessen en Jan Geschiere met de schrijver hadden, is hier (ca. 0.39) terug te luisteren.
Foto: Bibliotheek IJsselstein (Loes van Straten)