IJSSELSTEIN – In de binnenstad zijn meer parkeervergunningen afgegeven, dan er parkeerplaatsen zijn. Daardoor is de parkeerdruk in omliggende gebieden ook te hoog. Om daar iets aan te doen, stelt de gemeente een vergunningsplafond in. Dat staat in het nieuwe parkeerbeleid.
In 2023 zijn er 355 eerste bewonersvergunningen afgegeven, terwijl er maar 286 parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Extra parkeerplaatsen creëren is niet mogelijk door het gebruik. Automobilisten die een plekje zoeken, wijken daarom uit naar omliggende gebieden, waardoor ook daar de overlast toeneemt. Wethouder Peter Dekker: “Daarom wordt de vergunningssystematiek aangepast om de schaarse parkeerplaatsen beter te verdelen. Ook voor zakelijke parkeervergunningen wordt het aantal beperkt tot één per bedrijf per locatie, met vergunningen voor overige parkeerterreinen om overlast van bedrijfsbusjes te verminderen.”
Evaluatie
Om te weten of het beleid tot nu toe werkt, maakte adviesbureau Goudappel een evaluatierapport. Belangrijkste conclusie: “Het huidige parkeerbeleid voldoet grotendeels. Het is wel wenselijk het parkeerbeleid aan te scherpen. De parkeermaatregelen zijn nu gericht op verleiden en verdelen over parkeerlocaties. Ze dragen niet bij aan het verminderen van het autogebruik. Terwijl dat wel een doel is in het Mobiliteitsplan en de Omgevingsvisie.”
Enquête
Om een goed beeld te krijgen van wat er onder de inwoners leeft m.b.t. parkeren, nam de gemeente DUO Market Research uit Utrecht in de arm. Dat bedrijf vormde een inwonerspanel en hield een online enquête. “Het meest enthousiast zijn inwoners over het aanmoedigen van het fietsgebruik. Het minst enthousiast zijn ze over het niet verder laten groeien van het aantal parkeerplekken in bestaande wijken.” Bijna 600 inwoners deden hieraan mee. “Doordat kinderen langer thuis wonen, komen er ook meer auto’s per huis waardoor straten vol lopen”, is een veel gemaakte opmerking.
Foto: gemeente IJsselstein