IJSSELSTEIN – IJsselstein staat voor een flinke financiële uitdaging. Vanaf 2026 ontvangt de gemeente minder geld van het Rijk, waardoor tussen 2026 en 2029 een structurele bezuiniging van bijna vijf miljoen euro per jaar onvermijdelijk is. Ook in de begroting van 2025 wordt al rekening gehouden met een lager budget.
Het college van burgemeester en wethouders heeft een voorstel gedaan om deze financiële klap op te vangen. De gemeenteraad beslist begin volgend jaar over de plannen.
Minder geld, meer keuzes
Zoals veel Nederlandse gemeenten ziet IJsselstein zich geconfronteerd met een daling van de inkomsten van het Rijk. Het college heeft berekend dat de stad jaarlijks zo’n 100 miljoen euro nodig heeft om alles draaiende te houden. Hiervan komt 73 miljoen euro uit de rijksbijdrage. De resterende inkomsten, ongeveer 27 miljoen euro, worden opgebracht door inwoners en bedrijven via bijvoorbeeld afvalstoffenheffingen, de onroerendezaakbelasting (ozb) en leges voor gemeentelijke diensten.
Kritisch kijken naar uitgaven
Om het gat te dichten, kijkt het college kritisch naar de uitgaven. Eerst zijn interne besparingen binnen de gemeenteorganisatie bekeken, zoals minder gebruik van ingehuurde zzp’ers. Vervolgens heeft het college andere mogelijkheden onderzocht, waaronder bezuinigingen op jeugdhulp, aanpassingen in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en hogere heffingen op bijvoorbeeld parkeertarieven en bouwkosten.
Wat blijft onaangetast?
Ondanks de bezuinigingen spreekt het college uit dat de meest kwetsbare inwoners zoveel mogelijk worden ontzien. Maatschappelijke voorzieningen, zoals cultuur, sport en het minimabeleid, blijven in stand. Ook zijn bezuinigingen op onderhoud van de openbare ruimte, afvalinzameling, rioolbeheer en veiligheid er niet aan de orde.
Daarnaast benadrukt het college dat toekomstige tegenvallers niet meer kunnen worden opgevangen zonder nieuwe maatregelen. Het beschikbare budget moet strikt worden nageleefd.
Maatregelen stap voor stap
Het college stelt voor om geleidelijk in te grijpen tussen 2026 en 2029. Mogelijke maatregelen omvatten onder meer het efficiënter organiseren van jeugdhulp, het terugbrengen van het aantal wethouders in de toekomst en hogere parkeertarieven. Ook kijkt men naar een betere doorberekening van bouwkosten aan projectontwikkelaars.
Hoewel er hoop is op aanvullende steun van het Rijk, gaat het college hier niet vanuit. “We moeten keuzes maken om IJsselstein een fijne stad te houden om in te wonen en werken,” luidt het standpunt.
Besluit in 2025
Het voorstel van het college ligt nu bij de gemeenteraad, die begin 2025 een besluit neemt. Als de plannen worden goedgekeurd, worden de bezuinigingen en maatregelen vanaf 2026 in stappen ingevoerd. De komende maanden blijkt welke onderdelen van het voorstel ongewijzigd blijven en waar mogelijk nog aanpassingen noodzakelijk zijn.
Balans
Met de begroting probeert IJsselstein een balans te vinden tussen noodzakelijke bezuinigingen en het behoud van een aantrekkelijke stad. Dat betekent volgens het college “moeilijke keuzes maken, maar met oog voor de mensen en voorzieningen die de stad uniek maken.”
Foto: Fred van den Wijngaard