IJSSELSTEIN – In de podcast ‘IJsselstein, tussen stad en land’ praat HKIJ-vrijwilliger Maarten de Koning met verschillende gasten over de geschiedenis van IJsselstein. Samen met erfgoedkunstenaar Wim van Sijl bespreekt hij in deze aflevering de geschiedenis en het behoud van het kasteelterrein.
Het Kasteelpark van IJsselstein kent een bewogen geschiedenis. Wim van Sijl is al vanaf het begin betrokken bij het behoud ervan. “Ik ontdekte de kasteeltoren voor het eerst tijdens een schooluitje op de basisschool, toen ik ongeveer acht jaar oud was. Op mijn twaalfde hield ik me al bezig met het uitwerken van de geschiedenis van IJsselstein”, vertelt hij. Inmiddels is Van Sijl al jaren actief als erfgoedkunstenaar.
Appartementen
IJsselstein is door de jaren heen flink veranderd. Onder wethouder Schouten werden er appartementen gebouwd naast de kasteeltoren. De uitbreiding van de stad verliep niet zonder slag of stoot. “Een architect stelde voor om 37 appartementen te bouwen door het kasteel te spiegelen aan de overkant. De Historische Kring was daar fel op tegen”, zegt Wim. Samen met Rinus Verweij en de Historische Kring werkte hij aan een alternatieve invulling van het gebied.
Historisch besef
Toen het bestemmingsplan werd gepresenteerd aan de gemeente, vonden veel politici het onrealistisch. Volgens Wim ontbrak bij hen het historisch besef dat nodig was om het belang van het plan te begrijpen. “Er is veel geld geïnvesteerd in het Zenderpark, wat had kunnen bijdragen aan het creëren van iets bijzonders in het kasteelpark.” Om aandacht voor het project te krijgen, werd een brief gestuurd aan koningin Beatrix. Zij stuurde de Rijksbouwmeester, die besloot dat de kasteeltoren behouden moest blijven.
Nieuw elan
Wethouder Rob de Vries gaf het project nieuw elan. Na intensieve politieke onderhandelingen kwam de herontwikkeling van het gebied op gang. “We hebben de oude slotgracht in ere hersteld, zij het zonder water. “Ik ben zeker tevreden met het resultaat”, aldus van Sijl. In het oorspronkelijke bestemmingsplan was ook horeca opgenomen, maar dat is uiteindelijk niet doorgegaan om ruimte te houden voor andere invullingen.”
De volledige podcast is hier te beluisteren:
Foto: Karin Doornbos (archief)