IJSSELSTEIN – Voor het derde jaar op een rij heeft IJsselstein een ‘proef’ met het openstellen van horecaterrassen in de winter. Die terrassen zijn echter al ettelijke jaren het hele jaar open. Het terrassenbeleid blijkt uit 2006 te stammen. “Niet meer van deze tijd.”
De problemen ontstonden tijdens corona. “Toen gebeurde alles een tijd buiten, op anderhalve meter afstand”, vertelt Jos Epping van brasserie De Kloostertuin. “Ineens ging de gemeente heel streng handhaven. Volgens het beleid mochten de terrassen maar vijf meter uit de gevel staan. Gekkigheid. Dan kun je amper een rijtje stoelen tegen de gevel zetten, met tafeltjes ervoor.”
Nieuw beleid
Sindsdien zijn de horecazaken uit de binnenstad met de gemeente in gesprek over een nieuw terrassenbeleid. “Dat duurt nu al jaren. Steeds moet weer uitgezocht worden of alles wel binnen de regeltjes past. Dit land leeft van de regeltjes.” Jos denkt dat het nog wel een jaar gaat duren voor er nieuw beleid vastgesteld kan worden. “Ik hoop volgend voorjaar wel uitgepraat te zijn.”
Evaluatie
Volgens de gemeente gaat het wel degelijk om een proef. Het college van b&w: “Uit een evaluatie moet blijken of deze proef bijdraagt aan de beleving, sfeer en economische vitaliteit van de binnenstad in de winterperiode.” Na nog een winter openstellen, verwacht men volgend voorjaar een goede evaluatie te kunnen doen. Dan kan er nog voor de zomer nieuw terrassenbeleid vastgesteld worden.
Foto: brasserie De Kloostertuin













