HOUTEN – Op 17 maart komt Ina Brouwer naar Houten voor de Arie Groeneveld-lezing. Ze zal daar spreken over de invloed van de digitale wereld op privacy, machtsstructuren en de manier waarop wetten worden omzeild. In een radio-interview met Omroep Lekstroom geeft ze alvast een inkijkje in haar verhaal.
Brouwer is voormalig politica en tegenwoordig is ze weer werkzaam als advocaat. Daarnaast werkt ze aan een boek, dat volgens sommige aankondigingen al gepubliceerd zou zijn. “Maar dat is een klein vergissinkje,” lacht ze. “Ik ben er nog steeds mee bezig.” Ze schrijft graag in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam, waar ze omringd is door studerende jongeren. “Want dat werkt voor mij goed.”
Bangalijsten
Door haar rol als advocaat, waarin ze slachtoffers van bangalijsten bijstaat, heeft haar visie op veel zaken zich verdiept. “Ik heb veel meegemaakt met die bangalijsten, en dat heeft me met de neus op de feiten gedrukt over wat er gaande is in de wereld, vooral in de digitale wereld. Dat zet aan tot nadenken en veel schrijven.”
Impact
Bangalijsten zijn online lijsten met foto’s en contactgegevens van vrouwen, vaak voorzien van seksistische teksten. “Eerst begon het heel lokaal, bij een studentenvereniging in Utrecht”, legt ze uit. “Maar daarna kwamen er steeds meer lijsten, ook op internationale platforms zoals Telegram. Het werd een verdienmodel: tegen betaling kon je een vrouw op zo’n lijst laten zetten.”
Serieuze bedreigingen
De impact hiervan is enorm. “Vrouwen werden lastiggevallen door honderden wildvreemde mannen met appjes en telefoontjes,” vertelt Brouwer. “Sommigen kregen te maken met serieuze bedreigingen. En dit is niet alleen een Nederlands probleem: in Frankrijk werd een vrouw verkracht door tientallen mannen na een oproep in een online-groep. Dit heeft zulke ernstige consequenties.”
De rol van tech-reuzen
Volgens Brouwer wordt het probleem versterkt door de houding van grote technologiebedrijven. “We hebben in Europa wetgeving om privacy te beschermen, maar high-tech reuzen zoals Elon Musk en de beheerders van Telegram trekken zich daar niets van aan. Zij noemen privacywetten censuur”, zegt ze. “Dat is een gevaarlijke ontwikkeling.”
Ze wijst op de bredere impact van deze digitale machtsstructuren. “We hebben allemaal gezien hoe Musk en Trump sociale media gebruiken om verkiezingen te beïnvloeden. En dit is geen incident, dit is structureel.”
Wat kunnen we doen?
Hoe moet de samenleving reageren? “Allereerst Europees samenwerken,” stelt Brouwer. “Er moet een Europese tegenhanger komen van platforms als X en Facebook. Daarnaast moeten we het diversiteitsbeleid verdedigen en meer jongeren betrekken.”
Nieuwe politieke structuren
Ze pleit voor een actieve aanpak. “Want je kunt niet meer met de oude middelen komen. Alleen handhaving en boetes zijn niet genoeg. We moeten ook nadenken over nieuwe woonconcepten voor jongeren, en nieuwe politieke structuren.”
Pensioenleeftijd
Op de vraag hoe ze ondanks haar pensioenleeftijd zo actief blijft, antwoordt Brouwer lachend: “Misschien is het wel andersom. Als ik niet actief zou zijn, dan zou ik pas echt oud worden.”
Open blijven staan
Ze ziet haar werk als advocaat als een manier om in de praktijk te blijven staan. “Ik heb het gevoel dat ik iets kan bijdragen. En je zult zien, in mijn boek leg ik veel dingen uit waarvan ik denk: ja, daar heb ik eerder over nagedacht, daar heb ik eerder over geschreven. En die ervaring is waardevol, maar je moet wel open blijven kijken en jongeren stimuleren.”
Op 17 maart zal ze daar verder over spreken tijdens de lezing in Theater Aan de Slinger in Houten. “Om 20.00 uur, ik zie jullie daar,” sluit ze af.
Het volledige interview met Ruben Driessen en Jan Geschiere is hieronder te beluisteren:
Foto: Theater Aan de Singer Houten