HOUTEN – Het aantal vapegebruikers onder jongeren is groot, blijkt uit een rapport van Motivaction. Bijna één op de tien kinderen van 12 jaar heeft wel eens gevapet en 40% van de jongeren die vapet zegt eraan verslaafd te zijn. Voor de overheid is het aanleiding voor het lanceren van de campagne ‘Nee tegen vapen’.
Met de campagne wil de overheid ouders aanmoedigen het met hun kinderen te hebben over de gevaren. Vapes bevatten meer giftige en verslavende nicotine dan sigaretten, wat de ontwikkeling van de hersenen verstoort en de kans op psychische problemen kan vergroten. Het is verboden vapes te verkopen aan jongeren onder de 18, maar het blijkt voor hen heel makkelijk eraan te komen.
Kopen via Snapchat
“Je hoeft op Snapchat letterlijk alleen maar in te vullen: ‘vape Houten’, of waar dan ook, en dan zie je aan de gebruikersnaam al waar ze het verkopen”, vertellen Marit (17) en Daniëlle (18)*. Op Het Rond genieten de twee leerlingen van het Yuverta in Houten van de maandagmiddagzon. En van een vape.
“Het is gewoon veel makkelijker dan roken! Als je scooterrijdt, ga je niet een peuk opsteken, maar vapen kan wel. En als je ergens niet mag roken, kun je het gewoon stiekem in je mouw doen”, vertelt Marit. Voor Daniëlle speelt mee dat haar ouders het niet weten. “Ze ruiken het als ik heb gerookt. Dat is bij vapen niet. En als ze het toch ruiken in je kamer, kun je gewoon zeggen dat het een geurtje is.”
Verslaafd?
Op de vraag of ze verslaafd is, antwoordt Daniëlle resoluut: “Nee.” Marit begint hard te lachen. “Nee, ik weet het niet”, herstelt Daniëlle. “Er zijn echt ergere mensen. Die hebben zo’n ding in een week op.” Zelf doet ze iets meer dan twee weken met een vape. Ze heeft meerdere keren geprobeerd te stoppen – want ze weet dat het ongezond is. “Maar dan zit ik en dan denk: ik mis echt wat”, zegt ze. Marit vult aan: “Eerlijk? Ik kan niet zitten en niks doen. Als ik geen vape heb, zit ik daar en denk ik: tsja, wat nu?”
Op een industrieterrein
Meestal koopt Marit haar vapes via vrienden. “Die halen het bij een groothandel en verkopen het”, legt ze uit. Maar soms dus ook via Snapchat. “Dan krijg je een lijstje met smaken en kun je zeggen welke je wilt. Dan spreek je een tijd en plek af, neem je contant geld mee en ruil je dat om. Echt heel makkelijk.” Soms is het spannend. Marit: “Vorige keer was het op zo’n gare plek, op een industrieterrein. Echt doodeng was dat.”
De allereerste keer vond ze het ook spannend. “Je weet niet wie er komt, je weet niks van hem”, vertelt ze. Want over het algemeen zijn het mannen. “Maar ik heb ook wel een keer gehad dat er twee ouders met een kind kwamen. Toen dacht ik echt, wat ís dit?”
Van Marit weten haar ouders wel dat ze zowel rookt als vapet. Liever zouden ze hebben dat ze alleen nog maar rookt, omdat dat volgens hen minder ongezond is. “Maar dan denk ik: dat is zo duur.”
*de namen zijn gefingeerd