HOUTEN – Sinds september 2023 is de jongerenadviesraad in Houten actief. De raad bestaat uit een groep jongeren tussen 15 en 21 jaar die advies geven aan de gemeente en andere politieke instanties. De opstart verliep ietwat stroef maar desondanks is er tot nu toe veel bereikt.
De adviesraad heeft om de zoveel tijd een vergadering. De zes bestuursleden zijn hierbij aanwezig, evenals jongeren die behoefte hebben om hun stem te laten horen. Zo wisselt het aantal deelnemers per vergadering van 10 tot 20 leden. “Als iemand ons een DM op Instagram of een mail stuurt, is diegene welkom op de vergadering,” vertelt Blue van Woudenberg, bestuurslid bij jongerenadviesraad Houten. “Ik vind het belangrijk dat jongeren hun stem kunnen laten horen. Zelf wilde ik dat ook altijd kunnen doen. Maar als er iets is dat ik heb geleerd, is het dat ik het eigenlijk nog belangrijker vind dat anderen dit ook kunnen doen.”
Het bestuur
De zes bestuursleden zijn er verantwoordelijk voor dat de dingen die besproken worden tijdens een vergadering, worden doorgegeven aan de gemeente. Het bestuur regelt alles: “Dat vinden jongeren fijn. Ze kunnen hun stem laten horen en meepraten over kwesties. Daarna gaan ze lekker naar huis toe en weten ze dat wij de rest regelen”, aldus Blue.
De opstart
De opstart van de adviesraad verliep rommelig: “We zijn en blijven allemaal pubers die bij elkaar zitten. Ja, soms gaat dat niet helemaal goed,” vertelt Blue lachend. “Bij de taakverdeling was er in het begin bijvoorbeeld nog best wat onduidelijkheid en onenigheid. Daarvoor hebben we nu een vergadering opgezet zodat iedereen weet wat hij of zij moet doen.” En dat werkt goed.
Bereikte mijlpalen
De adviesraad heeft tot nu toe al veel bereikt. “We praten bijvoorbeeld met wethouders mee over jongerenwoningen, de 18+ brief, en onze grootste aanwinst, het burgerberaad. Uit het tafelgesprek is een motie gekomen waardoor jongeren kunnen blijven meepraten over energieneutraal 2040,” vertelt Blue. Eerst konden burgers hier niet over in gesprek gaan met de gemeente. Maar vanwege de ingezette motie, kunnen jongeren dat nu wel.
De toekomstplannen
Ook voor volgend jaar staat er weer een hoop op de planning: “We hebben al veel adviezen waar we mee bezig zijn. Bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Daarvoor gaan we naar de provincie toe om erover mee te praten. Een ander onderwerp is veiligheid met alcohol. Er wordt daar nu les over gegeven, maar dat willen we verbreden door ook lessen aan te bieden over roken en hoe je dat aanpakt,” aldus Blue.
Grote toename van vragen
“Eerst was er bijna geen mogelijkheid voor een jongerenstem. En nu krijgen we zoveel vragen dat we soms zelfs moeten afwijzen.” Blue kijkt positief naar aankomend jaar. Ze hoopt én verwacht dat de jongerenadviesraad in Houten alleen maar groter en betekenisvoller zal worden.
Tekst: Emma Bunge
Radio-interview: Bijna Weekend, Rob van der Werff
Foto: Blue van Woudenberg