HOUTEN – Tot nu toe kregen boeren subsidie als ze een houtwal of knotwilgen langs hun land plaatsten voor landschapsbeheer. Nu kunnen ze ook betaald worden voor ecosysteemdiensten, zoals het biodiverser maken van grotere stukken land. Op 21 januari is er een voorlichtingsavond over dit onderwerp.
Hiervoor werkt de stichting Kromme Rijnlandschap samen met Agroforestry. “De meeste boeren in het Kromme Rijngebied doen al iets aan landschapsbeheer,” vertelt Eline van de Veen van de Stuurgroep Kromme Rijnlandschap. “Met Agroforestry, een landelijk netwerk, gaan we een stap verder. Door bijvoorbeeld een deel van de appelboomgaard te vervangen door notenbomen, ontstaat een nieuw verdienmodel.”
Toekomstbestendig
Door decennialange schaalvergroting zijn veel boeren nu volledig afhankelijk van één soort bedrijfsvoering. Dat is in de toekomst niet houdbaar. “In deze provincie heeft een kippenboer met hulp van Agroforestry een boomgaard met fruitbomen en wilgen naast de schuur geplaatst. Die bieden niet alleen beschutting voor de kippen, maar leveren ook iets op. Bovendien wordt de grond steviger en houdt deze meer schadelijke stoffen vast. Allemaal goed voor de duurzaamheid.”
Voorlichtingsavond
Boeren die interesse hebben in deze volgende stap, kunnen terecht bij het Agroforestry Netwerk Utrecht. Dit netwerk wordt gesubsidieerd door de provincie Utrecht, waardoor boeren gratis hulp kunnen krijgen bij het maken van nieuwe, duurzame bedrijfsplannen. Iedereen is welkom op de voorlichtingsavond op 21 januari, vanaf 20.00 uur in het dorpshuis van Langbroek.
Foto: Krommerijnlandschap