LEKSTROOM REGIO – Marlieke van Schalkwijk van PvdA IJsselstein en Marian Aanen van Natúúrlijk Houten zijn het erover eens: op het gebied van communicatie gaat er veel mis. Dat is de conclusie van een debat dat zij voerden in het radioprogramma ‘Daar Hou ik U Aan’ van deze omroep. Daarbij keken zij ook naar zichzelf en de maatschappij.
Marlieke van Schalkwijk: “In IJsselstein is er bijvoorbeeld veel ophef over een proef die we gaan doen. Mensen mogen per 1 april niet meer fietsen in de winkelstraten. Veel ondernemers appen en bellen me. Ze vinden dat ze niet goed gehoord zijn. Twee jaar geleden is de Toekomstvisie Binnenstad vastgesteld. Als PvdA vonden we toen al dat de binnenstad iets beter georganiseerd kan worden, qua mobiliteit.
Als je bij ons door een winkelstraat loopt, word je vaak bijna overhoop gefietst. Ik denk ook niet dat daar de grootste bezwaren zitten. Eerder in de communicatie. De uitvoering van de proef laat veel te wensen over. De gemeente had minstens een half jaar eerder met de betrokkenen om de tafel moeten gaan zitten. Om te bespreken hoe ze er samen het beste uitvoering aan kunnen geven.”
Nieuwe wethouder
Marian Aanen van Natúúrlijk Houten is erg druk met het voeren van gesprekken met kandidaten voor het wethouderschap. “Naar verwachting kunnen we de volgende raadsvergadering een nieuwe wethouder installeren.” Door het opstappen van wethouder Paul van Ruitenbeek, enkele weken geleden, zoekt de partij nu een wethouder voor één jaar.
Daarna wordt de functie onzeker, omdat er volgend jaar gemeentelijke verkiezingen zijn. “Er ging veel mis in de communicatie. Ik denk dat we te veel communicatieadviseurs en persvoorlichters hebben. Dat zie je in Den Haag, maar ook lokaal. Door al die adviezen komen bestuurders te ver van zichzelf te staan.”
Communicatie
Op het gebied van communicatie gaat het maatschappijbreed niet goed. Marian Aanen: “Iedereen communiceert via de app. Dat leidt tot veel misverstanden. Men leeft steeds meer in de eigen bubbel, zonder binding met anderen. Ook in de politiek is het steeds vaker punten scoren, in plaats van met elkaar in gesprek gaan.”
Marlieke van Schalkwijk: “Dat proberen we te doorbreken door regelmatig de straat op te gaan om over bepaalde onderwerpen te spreken. Soms worden mensen dan heel boos. Het is mooi om te zien dat er dan na een goed gesprek toch handen geschud worden.”
Luister hier het hele gesprek terug.
Foto: Omroep Lekstroom