IJSSELSTEIN – Na 44 jaar stopt het Christelijk Regionaal Mannenkoor Deo Datus. Het koor nam afgelopen dinsdag afscheid van zijn publiek tijdens het jaarlijkse kerstconcert bij Het Kruispunt.
Tijdens het jaarlijkse kerstconcert in kerkelijk centrum Het Kruispunt hield Deo Datus hun laatste concert. Na 44 jaar heeft het koor besloten om er een punt achter te zetten. Het besluit om te stoppen is een bewuste keuze, vertelt dirigente en pianiste Lineke Lever: “We kunnen beter stoppen op een hoogtepunt en met een klapper eruit.”
Rijke geschiedenis
Het koor, opgericht op 4 februari 1981, heeft een rijke geschiedenis. Bestuurslid en oprichter Henk Koster herinnert zich hoe het ooit begon: “In januari ‘81 stond er een stukje in het Utrechts Nieuwsblad. We wilden graag in IJsselstein een mannenkoor oprichten, dus we deden een oproep in de krant.” Nadat ze de nodige leden, een dirigent en een locatie gevonden hadden, zat er nog maar een ding op, vertelt Koster: “Van mijn oude muziekschool in Den Haag hebben we een paar muziekstukken gekregen. Daar zijn we mee begonnen.“
Sindsdien heeft Deo Datus vele hoogtepunten beleefd. Van reizen naar Italië, Tsjechië en Duitsland tot een uitverkocht optreden in De Basiliek in april dit jaar. Met door de jaren heen verschillende dirigenten en bestuursleden. Op een hoogtepunt had het mannenkoor zelfs 73 leden. Al die jaren deed Deo Datus het met volle enthousiasme, toch besloten ze eerder dit jaar om te stoppen.
Uitdagingen
Al langere tijd loopt het koor tegen verschillende uitdagingen aan. Vergrijzing is een van die uitdagingen, legt voorzitter van het koor Lucas Bruinius uit: “Je bent kwetsbaar, de gemiddelde leeftijd is hoog. Als je kijkt naar de eerste en tweede tenoren, er hoeft maar wat te gebeuren en dan wordt het heel moeilijk.” Daarnaast is het bestuur regelen voor het koor er na al die jaren niet simpeler op geworden, vertelt de voorzitter: “Dan krijg je op een situatie waarin een bestuurslid jaar op jaar blijft zitten en het eigenlijk niet meer wil.”
Nieuwe leden vinden blijkt ook lastig, vertelt dirigent Jeroen de Vaal: “Mensen binden zich minder makkelijk aan een koor. Er is weinig aanwas van jongeren. Het is een beetje een landelijke trend dat koren het moeilijk hebben om nieuwe leden te vinden.”Vooral het christelijke karakter speelt volgens het koor een rol. “Jongeren willen wel lid worden van een koor, maar het repertoire dat wij zingen, dat is net niet hun ding,” vertelt de voorzitter.
Deze uitdagingen waren uiteindelijk doorslaggevend, zegt dirigente Lineke Lever. “Er komen af en toe wel nieuwe leden bij, maar op een gegeven moment wordt het spannend qua ledental. We kunnen beter nu stoppen, dan dat we straks voor een publiek staan dat denkt: ‘Wat zijn dit nou voor oude mannetjes met bibberende stemmen?’”
Met opgeheven hoofd
Deo Datus stopt dus niet in mineur. “Het enthousiasme om te blijven zingen is nog altijd groot in het koor,” vertelt voorzitter Lucas. Vandaar dat het koor dus op een hoogtepunt stopt. “Wij kunnen en mogen met opgeheven hoofd zeggen dat we gaan stoppen.”
Op 4 februari 2025 – precies 44 jaar na de oprichting van Deo Datus – komt het koor voor het laatst bijeen. Tijdens een besloten bijeenkomst zingen de leden nog één keer samen, voor familie en genodigden. Een passende afsluiting van het 44-jarig bestaan van het mannenkoor. Zoals dirigent Jeroen treffend samenvat: “Ze zingen het letterlijk uit.”
Foto: Tessah van der Weij