HOUTEN – Op woensdag 29 januari bracht Koningin Máxima een werkbezoek aan de horecaopleiding SVO in Houten. Leerlingen lieten haar zien dat er talloze gradaties bestaan tussen ‘lekker’ en ‘niet lekker’. Onder haar toeziend oog kwamen docenten en het bedrijfsleven nader tot elkaar.
Tijdens de rondleiding door de school bezocht Koningin Máxima verschillende lokalen waar leerlingen gerechten bereidden. In een van de lokalen werd gewerkt aan zowel vlees- als groenteworsten. De meeste leerlingen vonden de worsten van vlees smakelijker, maar door te experimenteren met kruiden probeerden ze de vegetarische variant aantrekkelijker te maken. “Wat innovatief,” reageerde de Koningin. “Jullie bereiden je nu al voor op de toekomst.”
Niemand kookt meer
Bij een barbecue buiten stonden leerlingen hamburgers te bakken. “Ik werk bij een boerderijwinkel.” vertelde één van hen. “Het valt op dat bijna niemand meer voor de ingrediënten komt. Men wil liever een kant en klaar maaltijd.” Koningin Máxima wilde vooral meer over de leerling weten. “Waar kom je vandaan? Reis je daar vandaan helemaal hier naartoe voor de opleiding?”
Nieuw systeem nodig
Tijdens het rondetafelgesprek na de rondleiding, bleek Koningin Máxima zich goed voorbereid te hebben. “Het is steeds moeilijker om personeel te vinden én houden. Mooi om te zien dat de SVO samen met het bedrijfsleven nieuwe producten ontwikkeld.” Een woordvoerder van Mc Donalds zat ook aan tafel: dat bedrijf heeft bij de SVO nu al vier soorten opleidingen voor hun personeel. “Dat is een goede manier om personeel aan je te binden.”
Foto: Ageeth Vernooij