IJSSELSTEIN – In de afgelopen weken is in de regio Utrecht een uitbraak van mazelen vastgesteld. Ook in de gemeente IJsselstein zijn enkele gevallen bekend. Aan ouders van de getroffen kinderen is geadviseerd om kinderen thuis te houden zolang zij ziek en besmettelijk zijn.
De GGD regio Utrecht (GGDrU) benadrukt dat, voor zover bekend, deze kinderen tijdens hun besmettelijke periode niet naar school of kinderdagopvang zijn geweest. Dit heeft mogelijk verdere verspreiding voorkomen. De GGD werkt nauw samen met de families om passende zorg te bieden.
Virus afkomstig uit het buitenland
Na de eerste melding is de GGD direct gestart met een bron- en contactonderzoek. Hieruit blijkt dat het mazelenvirus is meegereisd met een minderjarige inwoner uit het buitenland. Dit kind is één van de bevestigde besmettingsgevallen en heeft in Nederland contact gehad met inwoners van zowel IJsselstein als de regio Gooi- en Vechtstreek. Mensen die mogelijk risico liepen en niet gevaccineerd waren, kregen de kans om alsnog een vaccinatie te halen. Een deel van de contacten is inmiddels ingeënt.
Advies om verspreiding te beperken
Bij nieuwe besmettingen geeft de GGDrU advies op maat om verdere verspreiding te voorkomen. De focus ligt momenteel op het beschermen van onbeschermde contacten en het indammen van de uitbraak. Mazelen is een uiterst besmettelijke ziekte, vooral in gemeenschappen met een lage vaccinatiegraad. Ongevaccineerde personen lopen een verhoogd risico op een ernstige ziekte, benadrukt de GGD.
Vaccinatie: de beste bescherming
De GGD roept ouders op om hun kinderen te laten vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma. “Het mazelenvaccin is gratis, veilig en biedt effectieve bescherming,” aldus een woordvoerder. Voor kinderen die nog niet gevaccineerd zijn en klachten vertonen die passen bij mazelen, wordt dringend aangeraden telefonisch contact op te nemen met GGDrU via 030-608 60 86 of met de eigen huisarts. Door snel actie te ondernemen en betrokkenen te waarschuwen, hoopt de GGD de uitbraak in te dammen en verdere besmettingen te voorkomen.
Foto: RIVM