VIANEN/NIEUWEGEIN – Op 20 juni onthult Stichting Jan Blanken een monument ter herinnering aan de iconische boogbrug tussen Vianen en Nieuwegein. Sinds de oprichting in 2016 zet Stichting Jan Blanken zich in om een tastbare herinnering aan deze historische brug te realiseren.
De boogbrug speelde een cruciale rol in de regio. “De brug dateert uit 1936 en bestaat volledig uit geklonken staal,” vertelt Henk Lammertink van Stichting Jan Blanken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bombardeerden de Engelsen de brug om terugtrekkende Duitse troepen te hinderen. Na de oorlog volgde de herbouw met financiële steun uit het Marshallplan. “Eerst lag er een tijdelijke Baileybrug, waarna enkele jaren later het oorspronkelijke wegdek terugkwam.”

Hollandse waterlinie
De brug maakte ook deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Aan weerszijden stonden mitrailleur-nesten om de rivier te beschermen tegen vijandelijke aanvallen. Henk benadrukt dat de brug niet alleen functioneel was, maar ook symbool stond voor de verbinding tussen Vianen en Nieuwegein.
Een passend monument
Het monument bevat originele brugdelen die Rijkswaterstaat bewaarde. “Twee enorme staalconstructies, respectievelijk 6,5 en 5 ton zwaar,” legt Henk uit. “Deze stukken, ontdaan van giftige chroom-6-verf, vormen de basis van een boog die herinnert aan de originele brug.”
Twee delen
Het monument bestaat uit twee delen: één op de oude brughoofden aan de kant van Vianen en één aan de kant van Nieuwegein. Een symbolische gebroken ketting tussen beide delen verbeeldt de verbroken verbinding tussen de steden. “De boog is niet helemaal rond, maar bovenaan afgeplat, als een onderbroken handreiking naar elkaar.”
Officiële onthulling op 20 juni
De officiële onthulling vindt plaats op 20 juni. Het exacte programma volgt later, maar geïnteresseerden kunnen de ontwikkelingen volgen via Stichting Jan Blanken. Henk: “We hopen op een grote opkomst, zodat we samen de geschiedenis van deze bijzondere brug kunnen eren.”
Foto: Jan Geschiere