NIEUWEGEIN – Maandag 6 januari vierde Nieuwegein het Nieuwjaarsfeest in en rondom theater DE KOM. Het Stadsplein was extra feestelijk versierd met een bijzondere verbindende vlaggenlijn, samengesteld uit meer dan 100 vlaggen. Deze unieke creaties zijn ontworpen door inwoners van de stad na een oproep van de gemeente. Een van de deelnemers is kunstenaar Sjoerd Visser.
“Mijn vlag is sterk geïnspireerd door de geschiedenis en het ontstaan van Nieuwegein,” vertelt Sjoerd in de radio-uitzending van Sunday Move. “De vlag is een stilistische weergave van Nieuwegein, vormgegeven als een driehoek ingesloten tussen de snelwegen. Binnen die driehoek snijden waterwegen door het gebied, allemaal van groot belang voor de ontwikkeling van de stad. Zo ontstaat verbinding, iets waar ik altijd naar op zoek ben,” legt hij uit. Voor de achtergrond gebruikt hij de kleuren uit het wapen van Nieuwegein.
Van waterwegen tot stadsrechten
De oorsprong van Nieuwegein is nauw verbonden met de watergeschiedenis van de regio. “Ooit besloot de bisschop van Utrecht een dam te bouwen in de Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede, waardoor Utrecht zijn directe verbinding met de Lek verloor. De bisschop had destijds veel macht, en er is flink om deze waterwegen gevochten,” vertelt Sjoerd.
Stadje Geyn
Om de belangrijke verbinding met de Lek te herstellen, richtte Utrecht zich op alternatieve routes, zoals Vreeswijk. Nieuwe waterwegen werden gegraven, waaronder de Doorslag en de Vaartse Rijn. “Hierdoor kon het stadje Geyn zich ontwikkelen, gelegen bij de overgang van de Doorslag naar de Kromme Rijn. Geyn kreeg zelfs stadsrechten, wat de basis vormt voor het feit dat Nieuwegein deze rechten nog steeds heeft,” legt hij uit.
De nieuwe verbindingen zorgden ervoor dat Utrecht weer toegang had tot de Lek en het achterland. “In 2025 zien we duidelijk de gevolgen van deze historische ontwikkelingen voor wat we nu Nieuwegein noemen,” besluit Sjoerd. Op de website van theater DE KOM zijn ook andere ontwerpen te bekijken.
Luister hier naar het hele fragment over de vlag van Sjoerd tijdens de Sunday Move:
Foto: Theater DE KOM