NIEUWEGEIN – Mirthe Bellers is verloskundige. Onlangs ging ze een paar weken aan de slag in een medische post in Latriya Gambia. Vrouwen uit de hele omgeving kunnen daar op een hygiënische manier bevallen. Om deze zorg te kunnen verlenen is de kliniek volledig afhankelijk van donaties en giften. Daarvoor zet Mirthe zich nu in.
Nieuwsgierig naar de zorg in een Afrikaans land kwam Mirthe via de Stichting Handen Ineen voor Gambia in dat land terecht. De stichting zet zich in voor directe hulpverlening aan kansarme kinderen met het idee de zelfstandigheid van de lokale bevolking zoveel mogelijk te bevorderen.
Invalide
Mirthe: “De stichting heeft al veel voor elkaar gekregen. De kliniek heeft achttien bedden en is daarmee de grootste in de omgeving. Mensen komen er naar toe om onder meer behandeld te worden tegen malaria. En vrouwen komen er om veilig te kunnen bevallen.”
Vanuit de stichting wordt ook jaarlijks een orthopedieproject gecoördineerd. Een Nederlandse orthopedisch chirurg opereert dan kinderen aan klompvoeten en X-benen. “In Gambia is nauwelijks geld hiervoor en er zijn weinig deskundige artsen. Zonder operatie worden die kinderen invalide. Alle medische hulpmiddelen worden weken van tevoren in bananendozen die kant op gestuurd. Dat is allemaal afhankelijk van donaties en giften.”
Alles nodig
Het was voor Mirthe een mooie ervaring, maar ook schrijnend om te zien dat medische hulpmiddelen daar niet vanzelfsprekend aanwezig zijn. “Eigenlijk is alles nodig. Handschoenen, spuiten, naalden, gazen, maar ook bloeddrukmeters en thermometers.”
Geld inzamelen
Om te helpen zamelt Mirthe nu geld in voor specifiek een bloeddrukmeter en een hemoglobinemeter. Daarmee kan het ijzergehalte in het bloed bepaald worden. “Het zou fantastisch zijn als mensen daarbij willen helpen. Het maakt zo’n groot verschil.”
Meer informatie over het project is te vinden op de website van Stichting Handen Ineen voor Gambia.
Foto: aangeleverd