NIEUWEGEIN – Op 11 mei viert de Sint Nicolaaskerk het 150-jarig bestaan. Ter ere hiervan wil de jubileumcommissie de tijdgeest van 150 jaar geleden tot leven brengen in een kleine tentoonstelling. Foto’s, voorwerpen of verhalen die de geschiedenis van de kerk tot leven brengen, zijn van harte welkom.
In 1873 kwam pastoor G.W. van Heukelum naar Jutphaas. Hij werd gezien als een priester met verstand van kerkelijke kunst. Er moest een nieuwe kerk komen, de oude was te klein. Van Heukelum vroeg architect A. Tepe een neogotische dorpskerk te ontwerpen. Met deze architectuurstijl wilde men in die tijd de middeleeuwse gotische bouwkunst herbeleven.
Huis Zwanenburg
Grond werd aangekocht op het landgoed van huis Zwanenburg. De smeedijzeren ingang en het ornament dat is ingemetseld in de pastorie zijn het enige dat hiervan over is. Op 11 mei 1874 legde de aartsbisschop de eerste steen voor de driebeukige kruiskerk. Exact een jaar later wijdde hij de Sint Nicolaaskerk in. In één jaar tijd gebouwd, een recordtempo voor die tijd.
Symboliek van de kunst
Daarna is nog ruim 30 jaar door verschillende kunstenaars gewerkt aan de afwerking van de kerk, het schilder- en smeedwerk en de meubilering. Daarbij werd niet alleen vanuit artistiek oogpunt gekeken naar de kerk, maar vooral naar de symbolische betekenis van de kunst. De kunst van het communiceren met beelden om identiteit en wijsheden over te dragen. In de kerk zijn heden ten dage nog veel bijzondere elementen te zien.
Moderne kerk
De tentoonstelling moet straks een beeld geven van de geschiedenis van de bouw tot nu. Tevens een beeld schetsen wat de moderne kerk anno 2025 kan zijn. Kunt u helpen dit verhaal vorm te geven? Neem dan voor meer informatie of het inleveren van materiaal contact op met Ric van Leusden, tel. 06-53374671.
Foto: Louise Mastenbroek