Open dag in het voedselbos in Lopik groot succes

LOPIK – Op vrijdag 26 juli vond de open dag van het voedselbos in Lopik plaats. Voor de kinderen was er in de ochtend een kleurwedstrijd, waarna de rondleidingen door het voedselbos van start gingen. De opkomst was verrassend hoog.

Het voedselbos is van het bedrijf Velics, dat staat voor ‘voedselbos met een educatief doel in de Lopikerwaard van ICS’. Gedurende de dag waren er ongeveer 100 mensen aanwezig om het bos te bekijken. “Wij hebben deze open dag georganiseerd omdat we het belangrijk vinden dat mensen kunnen zien wat we hier doen”, vertelt Erika Bosma, communicatie adviseur bij ICSadviseurs. ICS is de oprichter van het voedselbos. “We willen niet afgesloten, maar educatief zijn. Dat zit ook in de naam.”

Wat is een voedselbos?
De betekenis van een voedselbos spreekt voor zich, zou je denken. Het ligt echter iets gecompliceerder dan het gewoon maar laten groeien van eetbare planten. Erika vertelt: “In een voedselbos zijn eetbare planten en vruchten die op een tijdspad groeien, om het zo te zeggen. Zo hebben we een oude boomgaard gekocht. Dat was eerst officieel een appel- perenboomgaard maar deze boomgaard gaan we ombouwen tot een voedselbos. En dat kost zo’n 20 jaar.

Als je bijvoorbeeld een appelboom naast een aalbes plant, en wacht totdat de appelboom groot is waardoor hij schaduw kan bieden aan de aalbes, is de aalbes al klaar met groeien. Er zit dus echt een plan achter.” Als de planten en vruchten volgroeid zijn, wordt een deel naar de voedselbank gebracht of er wordt cider van gemaakt. Dit jaar gaat een groter deel naar lokale winkels of restaurants.

Groot enthousiasme
“De vraag die we het meest kregen vandaag was dan ook: ‘wat is een voedselbos?’ En mensen zijn ontzettend geïnteresseerd in het antwoord. Vaak zeggen ze dan: ‘oh echt waar? Dat wist ik nog helemaal niet!’ Het enthousiasme dat je krijgt van bezoekers is echt hartstikke leuk”, vertelt Erika.

Ontstaan van het voedselbos
“De eigenaar van het voedselbos zit bij ICSadviseurs. Dat is eigenlijk heel wat anders. We zijn huisvestingsadviseurs in maatschappelijk vastgoed. Dat houdt in dat we scholen, gemeentes, sportcomplexen et cetera adviseren over hun vastgoed. Duurzaamheid is een van onze belangrijke pijlers bij het advies. En toen dachten we op een gegeven moment, waarom doen we het niet gewoon? In plaats van alleen maar adviseren. Dus toen gingen we nadenken hoe we onze CO2 footprint kunnen verkleinen en tegelijk educatie kunnen bieden. Zo kwamen we uit op een voedselbos”, vertelt Erika.

Het komt weinig voor dat een commercieel bedrijf aan zoiets begint. In de eerste paar jaren levert het geen winst op: “We zijn alleen maar aan het investeren in biodiversiteit en educatie. En nog niet uit op geld. Het is vooral heel fijn om op deze manier iets te kunnen bijdragen aan de biodiversiteit.”

Meer interesse in planten en vruchten
Door de open dag hoopt Erika meer mensen te interesseren in planten en vruchten. “We zijn daarnaast natuurlijk ook erg trots op ons voedselbos en willen dat graag aan andere mensen laten zien. Gezien de grote opkomst van vandaag, zijn we hierin geslaagd!”

Foto’s: Erika Bosma

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn