HOUTEN – Zo’n 20.000 lopers verzamelen zich zondag aan de start van de marathon van Utrecht. De meesten lopen de halve marathon, anderen de kortere afstanden of de hele. De marathon is de eerste na Leeuwarden, waar vorige week meerdere lopers onwel werden vanwege de hitte en er een zelfs overleed.
De organisatie waarschuwt daarom voor oververhitting. Ze plaatst extra verzorgingsposten, adviseert lichte en ventilerende kleding te dragen en benadrukt het belang van voldoende drinken. Ook wijst ze erop hoe je oververhitting herkent: o.a. verwardheid, hoofdpijn en een hoge lichaamstemperatuur.

De voorspellingen voor zondag zijn rond de 20 graden. Fred van Mook is hardlooptrainer in Houten. Hij schat het positief in: “Het wordt geen échte hitte. Het parcours komt door veel open stukken, waar de wind verkoeling zal bieden.” Nog steeds is het volgens hem heel belangrijk om je goed voor te bereiden op warmte. “Een petje dragen of een camelbag, zodat je eigen water bij hebt, zijn hele praktische dingen die je kunt doen.” Maar zijn belangrijkste advies: niet te snel willen. “Als je ziet dat je sneller gaat dan je plan is, moet je langzamer gaan lopen. Een marathon is veel te lang om te denken: het gaat nu lekker, dat houd ik wel vol. Eigenlijk moet je alleen maar rustig lopen.”
Marathon van Houten
Voor het eerst komt de route dit jaar door Houten. Bijna 20 kilometer van het parcours loopt door de gemeente. “Wij noemen het de marathon van Houten, niet die van Utrecht!”, zegt Fred gekscherend. Silvy Meuwissen vindt het heel bijzonder dat uitgerekend deze door haar woonplaats komt. De Houtense rent zondag haar 25e marathon. En dan is haar favoriete looprondje ook nog eens onderdeel van de route. “Vanaf mijn huis naar ’t Goy loop je door een heel mooi landelijk gebied, omgeven met fruitbomen, langs Landgoed Wickenburg. Dat stuk ademt historie.”
Ze houdt zelf op verschillende manieren rekening met de verwachte warmte, wat ze ook andere lopers adviseert. “Pas je kleding aan: draag lichtgewicht kleding die ruim zit, zodat je lichaam de warmte goed kwijt kan”, zegt ze. “Gebruik sponzen die onderweg worden aangeboden om wat af te koelen. En neem bij de drinkpunten de tijd om bij jezelf na te gaan: hoe voel ik mij en gaat het nog goed? Vul je watervoorraad voldoende aan.”
Op de foto Silvy met haar vaste loopgroepje. Foto: Silvy Meuwissen.