HOUTEN – MBO docent Jan Willem Doppenberg van de SVO in Houten heeft de Waarde-Ring van de provincie Utrecht ontvangen. De Waarde-Ring is een onderscheiding voor mensen die zich op een positieve manier inzetten voor de verbinding tussen inwoners en boeren. De bijbehorende voucher van 2.500 euro kan hij inzetten voor verdere ontwikkeling in media, materialen en organisatie.
“Omdat ik mij de afgelopen jaren namens de SVO-vakopleiding food heb ingezet voor de Foodchallenge was ik één van de drie genomineerden”, vertelt Jan Willem. “De prijs is een mooie persoonlijke waardering. Ik blijf mij graag inzetten voor een gezonde toekomst voor jongeren.” De Foodchallenge is een project voor leerlingen van het eerste en tweede jaar van de middelbare school. Jan Willem geeft gastlessen koken op de scholen.
Boer en burger
“Met deze onderscheiding worden niet alleen mensen, maar ook initiatieven die bijdragen aan een betere band tussen boer en burger in het zonnetje gezet”, vertelt gedeputeerde Mirjam Sterk, die de Waarde-Ring uitreikte. “Ter ere van het 650-jarig bestaan van de provincie Utrecht staat dit jaar de jeugd centraal. Zij zijn de inwoners van de toekomst.”
Toekomstgericht
Jan Willem Doppenberg heeft de prijs gewonnen in de categorie De toekomstgerichte voedseleducatie-aanbieder. Bij SVO-Houten leidt hij een nieuwe generatie food professionals op. Naast zelf gastlessen geven voor de Foodchallenge, zet hij zijn MBO-studenten voor de klas bij het voortgezet onderwijs. “Op die manier komen ze in contact met gezonde voeding, duurzaamheid en de praktijk. De prijs ga ik gebruiken voor meer projecten over gezonde en duurzame voeding. Daarbij richt ik me vooral op de ouders. Als zij het voordoen, hebben de kinderen daar hun hele leven profijt van.” De andere winnaars waren educatieboerin Miranda van Leeuwen van boerderij Amelisweerd in Utrecht en sociaal ondernemer Marieke van Dalen van de Coöperij in Soest.
Foto: SVO-Houten













