LEKSTROOM REGIO – De provincie Utrecht zet vol in op vergroening en biodiversiteit. In de afgelopen jaren is al 95 hectare nieuw bos aangeplant, maar de ambitie reikt verder. De komende tijd richt de provincie haar aandacht op de omgeving van de Lek. Waar ruimte en mogelijkheden zich aandienen, worden nieuwe bossen gecreëerd, om zo bij te dragen aan een duurzame en groene toekomst.
“Onze doelstelling is om meer en beter bos te realiseren.” vertelt Cor van de Leemputten, voorlichter van gedeputeerde Mirjam Sterk. “Ook willen we dat het aantal soorten planten en dieren in het gebied toeneemt.” Een andere opgave is het herstellen van de waterkwaliteit. “Daarvoor werken we intensief samen met Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en gemeenten.”
Lopik
Langs de Lek bij Lopik worden verschillende gebieden verbeterd. Er komt een bloemrijke dijk bij Goyland, bij De Horde komen buitendijks bomen in combinatie met de dijkversterking door de Stichtse Rijnlanden. De Bol krijgt een moerasgebied op de lagergelegen delen, natuurvriendelijke oevers langs de nevengeul en glanshaverhooiland in het noorden. In Collegewaard worden de geul en moerasgebieden geoptimaliseerd en wordt glanshaverhooiland gerealiseerd. Hier houdt men ook rekening met recreatiemogelijkheden.
Nieuwegein
In Nieuwegein wordt in de Bosschenwaard gekeken naar kansen om de natuur te versterken. “Dit doen we door beheer, zonering en toezicht te houden. Daar wordt namelijk ook gerecreëerd, we willen niet dat dat elkaar in de weg gaat zitten.” Ook met de versterking van de dijk gaat De Stichtse Rijnlanden plek maken voor bomen buitendijks. Begin 2025 stelt de Provinciale Staten de uitvoeringsagenda vast en kan men aan de slag. “Alleen de dijkverzwaring laat nog jaren op zich wachten, dus die buitendijkse bomen ook.”
Foto: Provincie Utrecht