REGIO LEKSTROOM – In 2024 zijn in West- en Midden-Nederland 40.740 muskusratten gevangen, een stijging van ruim 10.000 ten opzichte van 2023. In de Lekstroomregio waren dit er 3232. Een stijging van bijna 25 procent ten opzichte van 2023. Dit blijkt uit cijfers van Muskusrattenbeheer West- en Midden-Nederland, een samenwerkingsverband tussen zes waterschappen.
De vangsten zijn noodzakelijk om dijken en oevers te beschermen tegen verzwakking. Muskusratten graven gangen en holen, wat kan leiden tot overstromingen. En muskusratten vormen niet alleen een bedreiging voor waterkeringen, maar ook voor de biodiversiteit. Deze invasieve soort, die oorspronkelijk niet in Nederland voorkomt, eet planten als riet en lisdodde. Hierdoor verliezen inheemse vogelsoorten zoals de zwarte stern en de roerdomp hun leefgebied. Om die reden staan muskusratten op de Europese lijst van invasieve soorten. Het samenwerkingsverband intensiveert daarom de bestrijding.
Dijken
Het bestrijden van muskusratten is een belangrijke taak van de waterschappen, zeker nu het klimaat verandert en de druk op dijken toeneemt. Nederland heeft als doel om in 2034 muskusratvrij te zijn. Om dat te bereiken worden in 2025 en 2026 elf nieuwe bestrijders opgeleid. Dankzij deze extra inzet blijft het aantal vangsten naar verwachting de komende jaren hoog, waarna het zal dalen.
Risicogebieden
Van de ruim 65.000 muskusratten die in 2024 in Nederland zijn gevangen, kwam het merendeel uit West- en Midden-Nederland. Vooral de Krimpenerwaard springt eruit als risicogebied vanwege de combinatie van water, voedsel en natuur. Ook in het gebied van waterschap Amstel, Gooi en Vecht was een sterke toename in vangsten te zien, mede door de inzet van extra bestrijders.
Gezamenlijke aanpak
De waterschappen werken sinds 2011 samen aan een landelijk beleid om muskusratten effectief te bestrijden. Deze gezamenlijke aanpak is cruciaal om Nederland veilig en biodivers te houden.
Foto: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR)