REGIO LEKSTROOM – Het project ‘Relatie en scheiding’ bespaart de gemeenten in het Lekstroomgebied veel zorgkosten. Hiervoor worden onder andere spreekuren, lotgenotencontact en vrijwillige maatjes ingezet bij dreigende scheidingen. “Bemiddeling moet aan de voorkant plaatsvinden, nooit meer achteraf.”
De medewerkers van de sociale teams van de gemeenten zijn duidelijk: “De wekelijkse inloopspreekuren worden erg goed bezocht. In veel gevallen maken we net het verschil tussen een normale scheiding en een vechtscheiding.” Bezoekers krijgen vooral informatie over waar ze terechtkunnen voor het regelen van een scheiding. “Dat geeft rust en voorkomt stress. Ook is er ter plaatse juridisch advies beschikbaar.”
Stiefacademie
Eén onderdeel van het project is de Stiefacademie. Dat is een cursus voor mensen die in een samengesteld gezin leven. Ook dat komt veel voor na een scheiding. Er deden de eerste drie kwartalen 253 mensen aan mee. Een deelnemer: “Had ik dit maar eerder geweten, dat had me een hoop negatieve energie gescheeld.” Kinderen van ouders die gaan scheiden kunnen terecht op de website Villa Pinedo. Die website werd in drie kwartalen maar liefst 8540 keer bezocht. Sommige jongeren kregen via die website een buddy, maar de meeste stelden een vraag over ouders die ruzie maken of negatief over elkaar spreken.
Preventief
De opdracht voor het project was het verminderen van hoge kosten voor de samenleving. Dure hulpverlening, jeugdzorg, rechtszaken: bij een uit de hand gelopen scheiding komen veel kosten kijken. “Het is niet hard te maken hoeveel kosten je voorkomt met deze aanpak”, aldus de evaluatie. “Maar uit landelijk onderzoek blijkt dat inzet op preventie van (escalatie van) een scheiding zeer kosteneffectief is.” Binnenkort moeten de gemeenten grote bedragen gaan bezuinigen. Vanaf volgend jaar komt er minder geld van het Rijk. Met deze evaluatie wordt duidelijk dat geld uitgeven aan de voorkant, geld bespaart aan de achterkant.
Foto: Pixabay