SCHALKWIJK – Om te voorkomen dat de kerk teloorgaat door teruglopend kerkbezoek en een tekort aan vrijwilligers, gaat de locatieraad van de Heilige Michaëlkerk het gesprek aan met de inwoners van het dorp. Ze hopen er op deze manier gezamenlijk een mooie maatschappelijke functie voor te vinden.
In het hele land hebben kerken last van minder bezoekers. Tot 2030 zullen in Nederland nog 1700 kerken leeg komen te staan, volgens onderzoek van adviesbureau voor vastgoedgebruikers Colliers. Het Rijk heeft een decentralisatie-uitkering beschikbaar gesteld aan gemeenten om een kerkenvisie op te stellen. Hiermee brengen ze in kaart wat er nodig is om de monumentale kerken te behouden en een nieuwe maatschappelijke functie te geven, zodat deze panden toegankelijk blijven voor het publiek.
Heroriëntatie
De locatieraad van Schalkwijk wil dit proces zorgvuldig aanpakken en er zoveel mogelijk mensen bij betrekken. Een dorpsgesprek in cultureel centrum De Wiese op woensdag 16 oktober is het startmoment. Inloop vanaf 19.30 uur. Betrokken inwoner Hanneke van Leur-Meissner: “Het uitgangspunt is om één of meerdere maatschappelijke functies te herbergen, met daarbij een blijvende plek voor een liturgische functie. Het dorpsgesprek is een volledig open, ‘out of the box’-gesprek. Bij een volgende stap wordt er natuurlijk gekeken waar voldoende draagvlak voor is.”
Veel mogelijk
Er zijn al diverse voorbeelden in het land waar kerken zijn omgebouwd tot multifunctionele ruimten, maar die staan veelal in grotere steden. In kleine dorpen komt het regelmatig voor dat kerken worden verkocht of omgebouwd tot appartementen. Soms is het mogelijk om nog een deel openbaar toegankelijk te houden. “Het voelt absoluut vreemd om hiermee aan de slag te gaan. Gek, om te denken dat het kerkgebouw op den duur écht een andere invulling gaat krijgen.” Naar verwachting gaat het nog vele jaren duren voordat er ook daadwerkelijk iets gaat veranderen rond de historische kerk.
Foto: Ageeth Vernooij