NIEUWEGEIN – De Sint Nicolaaskerk viert dit jaar haar 150 jarig bestaan. Dan moet de kerk er natuurlijk tiptop uitzien. Daar hoort ook het schilderwerk bij. Een specialistische en arbeidsintensieve klus, waar we nooit bij stilstaan. Maar wat komt er allemaal bij kijken?
Paul Hoogstraten is een vakman op het gebied van restauratieschilderwerk. Zijn bedrijf voerde projecten uit aan veel kastelen en musea. Onder meer de restauratie van kasteel de Haar, het Rijksmuseum en het buitenschilderwerk van het Muiderslot pakten ze aan. “Ik heb Restauratie en Decoratie gedaan aan het Nimeto. Daar heb ik de foefjes geleerd. Maar ik wist altijd al dat ik dit ging doen. M’n vader en opa deden het ook.”
Vervuiling en vocht in de muren
“Mensen kijken altijd naar het totaal plaatje. Dat ziet er prachtig uit. Maar als je beter kijkt, zie je dat het schilderwerk slijt. Door vervuiling en vocht in de muren.” Hier en daar is zelfs het stucwerk weg. Ook is er zoutuitslag. “Dat moet eerst aangepakt worden voor het schilderwerk kan beginnen.”
Paustekening
Allereerst maakt Paul dan een paustekening, zoals hij die noemt. “Daarvoor neem je de tekening op de muur over op papier. Die leg ik op een zachte ondergrond en dan prik ik er met de punt van een passer gaatjes in. Met houtskool of krijt zet ik het dan op de muur, dat is de basis en daarmee kan ik schilderen.”
Damp open verf
De kleuren mengt Paul zelf. “Je wilt zoveel mogelijk het authentieke behouden. En het moet een damp open verf zijn, dan kan het vocht erdoor. Ik zet eerst de fondkleur, de ondergrond, op. Zo bouw je het verder op en op het laatst bies ik het af.”
Palletstok
Een geduldwerkje dat ook de nodige concentratie vraagt en een strakke hand. Daarvoor heeft Paul een hulpmiddel. “Een palletstok, ze noemen het ook wel een steunstok. Daar leg ik mijn hand op, die kan ik zo makkelijker stil houden.” Er gaan heel wat uren in de klus zitten. Vaak in hoekjes en laag bij de grond. Maar vóór de feestelijkheden rondom het jubileum zit alles weer mooi in de verf.
Foto: Louise Mastenbroek