Lekstroomgebied houdt zich aan Spreidingswet

REGIO LEKSTROOM – In de afgelopen ruim 2,5 jaar is het totale aantal opvangplekken voor asielzoekers in de provincie Utrecht bijna verdubbeld. Om te voldoen aan de – al dan niet blijvende – spreidingswet, moet dat aantal nog eens verdubbeld worden. Het lijkt erop dat de gemeentelijke plannen ervoor zorgen dat 95% van de doelstelling gehaald kan worden. 

Volgens de huidige plannen kan het aantal opvangplekken de komende jaren nogmaals verdubbelen tot ongeveer 8.000. De spreidingswet vraagt dat de provincie Utrecht 8.207 plekken realiseert. Van dit aantal zijn er 696 plekken bedoeld voor Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen (AMV). Op dit moment is er opvang geregeld voor 45% van de gevraagde plekken. Commissaris van de Koning Hans Oosters noemt dit percentage “bemoedigend.” Hij voegt eraan toe: “We hebben nog flink wat werk te doen. Ik zal extra aandacht besteden aan gemeenten die hulp nodig hebben.”

Taakstelling
De grootste groep mensen die in deze regio door de gemeenten wordt opgevangen, zijn Oekraïners: ruim zeshonderdvijftig. Daarnaast verwelkomt Nieuwegein elk jaar ruim 70 en Houten ruim 50 statushouders (mensen met een verblijfsvergunning). Vanwege de spreidingswet wordt gemeenten ook gevraagd ruimte te zoeken voor asielzoekers. Lopik onderzoekt momenteel of het MOB-complex in Benschop een mogelijke locatie kan zijn voor een AZC. Daarmee kan de gemeente in één keer meer plekken beschikbaar stellen dan vereist is. Houten onderzoekt de mogelijkheden van de ‘Houten Hub’ in Houten Oost, een plek waar van december 2026 tot december 2040 175 asielzoekers zouden moeten kunnen worden opgevangen. Nieuwegein bekijkt locaties aan de Celciusbaan (220 personen) en Newtonbaan 3 en 4 (47 personen). Ook is er een locatie voor AMV’ers in zicht, maar deze blijft onbekend vanwege de kwetsbaarheid van de doelgroep.

Deadline
Minister van Asiel en Migratie Faber gaat nu alle provinciale voorstellen bekijken. Voor het einde van dit jaar neemt ze een besluit. Provincies die geen of onvoldoende aanbod hebben ingediend, krijgen te maken met een aanwijzing van de minister. Dan wordt per gemeente een verdeling aangewezen. Als gemeenten daar per 1 juli 2025 niet aan voldoen, kan de minister interbestuurlijk toezicht inzetten. Dat geldt zolang de spreidingswet van kracht is.

Foto: gemeente Nieuwegein

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn