HOUTEN – Een week voor Koningsdag houdt Tull en ’t Waal traditiegetrouw de dorpsbarbecue. Ruim vijfendertig vrijwilligers zijn nu al druk met de voorbereidingen van dit voor veel inwoners hoogtepunt van het jaar: “Iedereen zorgt ergens voor.”
“De dorpsbarbecue bestaat al ik-weet-niet hoelang”, vertelt Claudia Boumans-Jacobs, van de Oranjevereniging. “Toen m’n kinderen klein waren liepen we er al rond. Het idee ontstond toen we op een weiland van Staatsbosbeheer, waar ook de ijsbaan wordt gemaakt als het hard vriest, een feesttent mochten opzetten om Koningsdag te vieren. Dat is zoveel werk dat bedacht werd om er dan ook maar veel gebruik van te maken. Door er bijvoorbeeld een week eerder ook iets in te organiseren.”
Saamhorig
Van een idee naar de uitvoering is nog niet zo eenvoudig. “We maakten twee soorten flyers. Voor de ouderen een invulformulier, waarop ze met pen in kunnen vullen of ze komen en of er dieetwensen zijn. Die formulieren haalden we later weer op. De jongeren bereikten we via sociale media, met een link naar een website waar ze zich op konden geven en afrekenen.” Vervolgens droeg ieder een steentje bij. “Van het zorgen voor houtsnippers op de grond tot aan taart bij de koffie.”
Steeds populairder
De laatste jaren groeit het aantal bezoekers van de dorpsbarbecue. “Steeds meer nieuwe inwoners zien de meerwaarde van het leven in een hechte gemeenschap. Samen met anderen krijg je veel meer voor elkaar dan ieder voor zich.” Zelfs het cateringbedrijf uit Lopik, is door de jaren heen een beetje sponsor geworden. “Zij bakken voor ouderen die dat zelf niet kunnen, en zorgen ervoor dat mensen met voedselallergieën of vegetariërs niets tekortkomen.”
Foto: aangeleverd