Twee dorpen in oorlogstijd, Jutphaas en Vreeswijk

NIEUWEGEIN – In museum Warsenhoeck is de tentoonstelling Jong in de Oorlog geopend. Hierin zijn twaalf verhalen in beeld gebracht van mensen die in de oorlog opgroeiden in Vreeswijk en Jutphaas. In vitrines liggen bonnen en verschillende gebruiksvoorwerpen als stille getuigen van die tijd.

Auteur en journalist Renée Blom gaf een inleiding tijdens de opening. Zij is bekend van haar boeken ‘Twee dorpen in oorlogstijd’, Jutphaas en Vreeswijk. Daarin haalt zij persoonlijke herinneringen en verhalen op van dorpsbewoners in die tijd. En nog steeds blijven de verhalen komen. Binnenkort verschijnt een derde boek van haar hand.

80 Jaar bevrijding
Frank Seller is voorzitter van de werkgroep exposities van het museum. “We vieren straks 80 jaar bevrijding. Dit is de laatste kans dat mensen die de oorlog meemaakten kunnen vertellen wat er gebeurd is.” Op verschillende schermen in het museum zijn de verhalen te bekijken en beluisteren.

600 boterhammen
Schaarste was er in die jaren, maar van echte hongersnood was geen sprake. Vaak was het zo dat de ouders dingen weggaven in de hongerwinter. Een van de verhalen gaat over razziaslachtoffers die op een boot van Rotterdam naar het oosten werden gebracht. De boot kwam vast te zitten in de Beatrixsluis. De mensen aan boord waren twee dagen eerder ingescheept en vergingen van de honger. In Vreeswijk sloegen de inwoners de handen ineen en smeerden 600 boterhammen. Die brachten ze vervolgens met een kruiwagen naar de boot.

Gehoorzaam
Samenleven met Duitse soldaten kwam veel voor, vaak waren ze ingekwartierd. “Zoals op een boerderij waar ook twee onderduikers als knecht werkten. Het liep allemaal door elkaar. De kinderen leerden van hun ouders dat omgaan met Duitsers niet eng was. Tenslotte wilden die ook graag gewoon naar huis. Maar als ze een vreemde Duitser zagen dan moesten dat wel aan de ouders verteld worden. En gehoorzaam waren ze.

7 mei 1945
Aan de gebeurtenissen op 7 mei 1945 in Jutphaas is een indrukwekkende documentaire gewijd. De Canadezen werden verwacht en er was veel publiek op de been. De situatie liep volledig uit de hand toen een dronken Duitse soldaat met zijn wapen begon te zwaaien. Hij moest zijn actie met de dood bekopen. De Duitsers reageerden woedend. Die dag kostte dat nog zeven mensen het leven.

Als onderdeel van de expositie Jong in de Oorlog is een speciale editie uitgegeven van de Cronyck de Geyn, een uitgave de Nieuwegeinse musea. Ook is er een speciale uitgave voor de leerlingen van groep 7 en 8 van de Nieuwegeinse basisscholen. De expositie loopt tot en met zondag 22 juli.

Foto: Louise Mastenbroek

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn