PROVINCIE – De uitspraak in de zaak die Greenpeace tegen de Staat aanspande, heeft grote gevolgen voor de aanpak van stikstof in Nederland. De rechter stelt dat de Staat meer moet doen om kwetsbare natuurgebieden te beschermen en de gestelde stikstofdoelen voor 2030 te behalen.
Ook voor de regio Utrecht betekent het dat er per direct stappen moeten worden gezet. Hierbij moeten de meest kwetsbare gebieden voorrang krijgen.
Kwetsbare natuurgebieden
Volgens de uitspraak moet in 2030 de stikstofuitstoot in minimaal 50% van de kwetsbare natuurgebieden onder de grenswaarde blijven. Gedeputeerde Mirjam Sterk (Natuur en Landbouw) laat in een persverklaring weten dat ze de uitspraak een belangrijke stap vindt. “De uitspraak is natuurlijk niet onverwacht, omdat we al langer weten dat het slecht gaat met de natuur. Het is winst dat de rechter dit erkent en het Rijk aanzet tot direct handelen. Tegelijkertijd weet ik dat deze uitspraak een ongekende impact voor agrariërs heeft en nieuwe onzekerheid met zich meebrengt.”
Utrechtse variant
Sterk benadrukt dat provincies al langer werken aan herstel van de natuur, ondanks tegenslagen. “Voor het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) hebben alle provincies een eigen programma ontwikkeld. Toen het kabinet daar een streep door zette, zijn wij doorgegaan met onze Utrechtse variant. Door deze uitspraak voel ik mij gesterkt om hier onverminderd mee door te gaan, maar er is meer nodig.”
Natura 2000-gebieden in regio
De gevolgen van de uitspraak zijn duidelijk merkbaar voor de provincie, vooral voor kwetsbare Natura 2000-gebieden die gevoelig zijn voor stikstofneerslag. In de Lekstroomregio ligt onder andere het Natura 2000-gebied ‘Uiterwaarden Lek’. Dit gebied strekt zich uit langs de rivier de Lek en omvat ecologisch waardevolle delen van de uiterwaarden.
Bedrijfsbeëindigingen
Voor agrariërs en veehouders kunnen de gevolgen ingrijpend zijn. Strengere emissiereducties in de landbouwsector lijken onvermijdelijk, wat kan leiden tot veranderingen in bedrijfsvoering of zelfs bedrijfsbeëindigingen. Ook bouwprojecten in deze gemeenten kunnen vertraging oplopen door strengere vergunningseisen. Tegelijkertijd is de bescherming van deze natuurgebieden cruciaal om verdere schade aan het milieu te voorkomen.
Duidelijkheid en perspectief
Sterk roept het Rijk op om snel actie te ondernemen. “Ik ga er dan ook vanuit dat het Rijk op korte termijn met stevige maatregelen komt. En duidelijkheid en perspectief biedt aan agrariërs, woningbouw en de economie op lange termijn.”
Foto: Wikipedia (Uiterwaarden Lek)