HOUTEN – Wat ooit een gezamenlijke traditie was van de dorpen Houten, ’t Goy en Schalkwijk, is inmiddels een uniek Schalkwijks festijn geworden. Dorpedag, dat elk jaar op eerste Pinksterdag wordt gevierd, vond vroeger om beurten plaats in de drie dorpen. Maar naarmate Houten groeide en ’t Goy te klein werd voor het evenement, bleef alleen Schalkwijk over om de traditie in ere te houden.
“We beginnen op vrijdag 6 juni met een feestavond in de tent naast de brandweer”, vertelt Nina van Wijk van stichting Dorpedag. “Op zondag gaat een absoluut recordaantal van 56 teams met elkaar de strijd aan tijdens een Beachvolleybaltoernooi. Voornamelijk Schalkwijkers, vriendengroepen van alle leeftijden. Voor de kinderen zijn er springkussens en er worden traditiegetrouw wafels gebakken.”
Boerendag
Begin vorige eeuw waren de dorpen in de gemeente Houten nog allemaal zelfstandig. In 1962 gingen ze samen. Om de onderlinge band te versterken besloten Houten, Schalkwijk en ‘t Goy jaarlijks een Boerendag te organiseren. De verschillende dorpen streden in een zeskamp met elkaar, en sloten de dag af met een tentfeest. Tull en ‘t Waal deed niet mee, want daar woonden protestanten. De andere dorpen waren katholiek. De verzuiling was toen nog onontkoombaar.
Dorpendag
In de tachtiger jaren slokte groeikern Houten de laatste boerenbedrijven op en deed niet meer mee met de Boerendag. Schalkwijk en ‘t Goy doopten de naam om in ‘Dorpendag’ en organiseerden de dag om en om. Dat hield niet heel lang stand: na een aantal jaren besloot ieder dorp z’n eigen feestdag te gaan houden. In Schalkwijk werd dat ‘Dorpedag’ in het Pinksterweekend, in ‘t Goy viert men sinds een aantal jaar het ‘Zomerfeest’ aan het begin van de zomer.
Foto: René van den Brandt