Ga naar de inhoud

Veel sterrenrestaurants sluiten: hoe zit dat in onze regio?

LEKSTROOM REGIO – Gaat het wel goed met de sterrenrestaurants in onze regio? In 2025 zijn er al zeven sterrenzaken in Nederland gesloten of hebben aangekondigd te zullen sluiten. Dat meldde Misset Horeca deze week, een platform voor horecaondernemers. Hoe zit dat in onze regio? En wat zegt dit over de culinaire reputatie van ons land?

Je zou denken dat het bezit van gewilde Michelinster iets zegt over het succes van een restaurant. Dat is ergens ook zo, maar het garandeert nog geen toekomstbestendige onderneming. Dat blijkt uit de recente sluitingen van sterrenrestaurants. Sommige zaken ontvingen nog maar enkele maanden geleden – in oktober 2024 – nog een Michelinster.

Sollicitaties stromen binnen

“We hadden het vanochtend in de keuken nog over de sluiting van sterrenrestaurants”, zegt Ollie Schuiling. Hij is chef en eigenaar van sterrenrestaurant Kasteel Heemstede in Houten – het enige sterrenrestaurant in de Lekstroomregio. Wel zijn er rondom Utrecht nog twee: Karel V en Maeve. En in Wijk bij Duurstede vind je ook een Michelinrestaurant: Lutum.

Sinds 2021 heeft Kasteel Heemstede een Michelinster, die ze tot nu toe succesvol hebben weten te behouden. Door de sluiting van andere sterrenrestaurants ontvangen ze momenteel meer sollicitaties dan gebruikelijk.

Schuiling: “Veel mensen hebben geen goed beeld van wat het betekent om een sterrenrestaurant te runnen. De sluiting van sterrenrestaurants verbaast me dan ook niet enorm, al vind ik het wel erg jammer. Je hebt veel personeel en je werkt met duurdere producten, waardoor de winstmarge relatief klein is. Bovendien werken veel mensen er vooral omdat ze het leuk vinden.”

‘Dáár worden de centen verdiend’
Schuiling vertelt dat hij onlangs bitterballen en bier bestelde op een terras, en dat hij bij het afrekenen dacht: hier worden de centen verdiend. Het tikte in ieder geval goed aan, voor wat je ervoor kreeg. “In ons restaurant merken we dat we heel duidelijk moeten zijn over wat de klant krijgt voor zijn geld, zodat ze bereid zijn ervoor te betalen.”

De stijgende kosten zetten het mkb al langere tijd onder druk. De restaurants merken dat de productkosten stijgen, en ook het zakelijke leven is veranderd. Steeds meer mensen werken thuis en zakelijke diners vinden tegenwoordig gerust plaats bij een brasserierestaurant, ziet Schuiling. “Wat wel leuk is om te zien, is dat we afgelopen jaren meer jong publiek trekken. Die generatie is veel meer bezig met de kwaliteit van het eten.”

Sterrenrestaurant Fitzgerald kondigde hun sluiting aan
Fitzgerald in Rotterdam kondigde deze week hun sluiting aan: het bleek financieel niet meer haalbaar. Eigenaar Christy Chan: “Vergeleken met 2024 zijn de algehele kosten met 16% gestegen. Dat in combinatie met het personeelstekort, maakte het concept niet levensvatbaar.” Chan vertelt ook dat het een uitdaging was om personeelsleden te selecteren op michelinniveau – veel horecavakmensen hebben zich tijdens corona omgeschoold voor de IT en zorg.

Het wegvallen van verschillende sterrenrestaurants in Nederland heeft volgens Chan ook te maken met de veranderende restaurantgast. “Die gaat liever drie keer per maand uit eten bij een bistro voor 60 à 70 euro, in plaats van één keer voor 200 euro. Ik begrijp die gast ook. Daarnaast houden mensen hun geld liever in de portemonnee in onzekere tijden.”

Gastronomie in Nederland  
Toch vindt ze de teruggang van sterrenrestaurants ook verdrietig. “Het lijkt alsof Michelinrestaurants minder van deze tijd zijn. In ons geval moeten we meebewegen met de conjunctuur, anders zouden we daadwerkelijk failliet gaan, dat zijn wij nu nog niet. Ik begrijp de keuzes van de gast, maar het gaat ten koste van de hoge gastronomie in ons land.”

Na de zomer komt er een doorstart voor Fitzgerald — onder een andere naam en met een laagdrempeliger concept. Chan: “Geen fine dining meer, maar gericht op een breder publiek, en afgestemd op de moderne eter.”

Komen en gaan?
Ollie Schuiling van Kasteel Heemstede in Houten weet niet of er uiteindelijk meer sterrenrestaurants zullen verdwijnen dan erbij komen. “Er openen nog steeds regelmatig nieuwe restaurants, dus ik betwijfel of het aantal sterrenrestaurants uiteindelijk echt zal afnemen. Ik moet het nog zien en maak me daarom niet zo snel zorgen over de gastronomie in Nederland. In het buitenland, waar ik eerder werkte, zag ik ook restaurants komen en gaan.”

Foto: ter illustratie. 

Bericht delen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Meer nieuws

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn

Nieuws voortaan ook via onze app?

DOWNLOAD ONZE APP

Wil je als eerste op de hoogte zijn van het nieuws in je regio, download dan onze nieuwsapp.
 Naast het laatste nieuws ook veel andere nuttige zaken.
Luister naar onze radio, bekijk onze video’s en nog veel meer.

Stuur een bericht aan de radiostudio

Ik heb en vraag of verzoek

Ja, ik wil vrijwilliger worden bij omroep Lekstroom

Stuur mij een intake formulier

video
play-sharp-fill

ik heb een

TIP voor de redactie

bel of mail mij gerust als er nog vragen zijn